Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis Parlamentului mai multe amendamente la legile educaţiei naţionale, ei precizând că forma actuală a legii permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat, în cazul unei teze de doctorat, în termen de 1 an de la obţinerea titlului de doctor, ceea ce consideră inacceptabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere adoptarea proiectului Legii Învăţământului Superior de către Guvernul României, ANOSR lansează astăzi public amendamentele la forma actuală a acestuia, transmiţându-le, totodată, senatorilor şi deputaţilor din toate partidele politice din Parlamentul României, şi solicită acestora integrarea propunerilor studenţilor în forma finală a legii. ANOSR consideră că proiectul aduce anumite măsuri benefice pentru studenţi, însă susţine că acesta poate fi îmbunătăţit în vederea consolidării unui învăţământ superior de calitate”, transmite organizaţia într-un comunicat oficial. 

ANOSR ”salută integrarea în proiectul legii, astfel cum acesta a fost adoptat în Guvern, a următoarelor propuneri ale federaţiei: creşterea cuantumului burselor şi corelarea alocaţiei bugetare cu salariul minim pe economie; creşterea reducerii acordate la transportul feroviar la 90%; eliminarea posibilităţii renunţării unilaterale la titlul de doctor; creşterea ponderii studenţilor în comisiile de etică şi asigurare a calităţii la 25%; includerea studenţilor în organismele funcţionale care exercită atribuţii între şedinţele Consiliului facultăţii, Senatului sau Consiliului de administraţie, constituite la nivelul universităţilor; acordarea dreptului organizaţiilor studenţeşti de a beneficia gratuit de spaţii pentru sediile sociale; obligativitatea asigurării accesului la internet wi-fi în întreg spaţiul universitar; publicarea CV-urilor tuturor cadrelor didactice şi de cercetare, titulare şi asociate, pe website-urile universităţilor”. 

ANOSR susţine integrarea în forma finală a legii a tuturor amendamentelor formulate, însă accentuează importanţa câtorva propuneri ce vizează buna guvernanţă în universităţi, asigurarea unui învăţământ superior incluziv şi etica şi integritatea academică.

Astfel, legat de buna guvernanţă în universităţi, ANOSR susţine limitarea mandatelor rectorilor instituţiilor de învăţământ superior la maximum 8 ani şi maximum 2 mandate.

”ANOSR îşi menţine punctul de vedere exprimat încă din anul 2011 privind nevoia de a asigura un climat democratic în mediul universitar prin limitarea mandatelor rectorilor. De asemenea, faţă de presupusa retroactivitate a legii, ANOSR atrage atenţia asupra faptului că aceasta este o temă falsă, legiuitorul având dreptul să includă în calculul limitei maxime a funcţiilor de conducere perioadele anterioare adoptării legii, chiar şi în ipoteza, pe care ANOSR nu o susţine, a creşterii duratei acestora”, precizează Asociaţia. 

ANOSR militează pentru respectarea proporţiei de implicare a studenţilor în procent de 25% şi în alegerea rectorilor, în componenţa consiliilor de administraţie, a consiliilor şcolilor doctorale şi a comisiilor consultative ale Ministerului Educaţiei, transparentizarea activităţii instituţiilor de învăţământ superior prin publicarea obligatorie, pe site-urile proprii, a tuturor hotărârilor organelor de conducere, reglementarea incompatibilităţilor între funcţiile publice politice şi funcţiile de conducere din mediul universitar.

Referitor la asigurarea unui învăţământ superior incluziv, ANOSR propune menţinerea taxelor de şcolarizare nemodificate pe toată durata normală a unui ciclu de studii pentru aceeaşi promoţie de studenţi şi subvenţie specifică alocată de la bugetul de stat pentru serviciile de consiliere a studenţilor.

În privinţa eticii şi integrităţii academice, ANOSR solicită ”clarificarea unor reglementări în domeniul eticii şi integrităţii academice”. 

”Aşa cum am arătat anterior, forma actuală a legii permite prescrierea abaterii de la normele de etică, prin plagiat, în cazul unei teze de doctorat, în termen de 1 an de la obţinerea titlului de doctor, ceea ce ANOSR consideră inacceptabil”, precizează Asociaţia Studenţilor. 

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) este prima federaţie naţională studenţească, non-guvernamentală şi non-partizană care, de peste 23 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenţilor din România, apărarea şi promovarea drepturilor şi obligaţiilor acestora, cât şi stimularea participării lor la actul educaţional şi la viaţa socială, economică şi culturală.

ANOSR reuneşte studenţi din 19 centre universitare din întreaga ţară, din 30 de universităţi, atingând un număr de 121 organizaţii membre, care luptă împreună pentru menţinerea în funcţiune a mecanismului mişcării studenţeşti.

La nivel naţional, ANOSR este parte a Alianţei pentru o Românie Curată şi membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federaţia este reprezentantul legitim la studenţilor din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline la Organizaţiei Europene a Studenţilor (ESU - European Students' Union), singura structură europeană care reprezintă studenţii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.