Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni înainte de reuniunea miniştrilor de externe de la Bruxelles că va exprima susţinerea României pentru adoptarea de noi măsuri pentru a furniza muniţie Ucrainei, el precizând că ţara noastră este pregătită să lucreze la un nou pachet de sancţiuni contra Rusiei. Ministrul a anunţat că îi va informa pe colegi despre faptul că România şi Ucraina vor co-organiza, în aprilie, prima Conferinţă de nivel înalt pentru Securitatea Mării Negre, sub umbrela Platformei Internaţionale pentru Crimeea, aceasta urmând să aibă loc la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi avem o zi foarte lungă şi, de asemenea, o agendă foarte amplă. Astfel, astăzi participăm la Consiliul Afaceri Externe şi apoi la reuniunea comună a miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării. Apoi voi lua parte şi la Conferinţa Internaţională a Donatorilor pentru Turcia şi Siria, ca urmare a cutremurului catastrofal care a lovit aceste două ţări în luna februarie. Cu privire la CAE, cel mai important subiect pe agenda zilei de astăzi este, desigur, contracararea efectelor războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Voi reitera importanţa continuării susţinerii pentru Ucraina, pe toate dimensiunile. Voi exprima astăzi susţinerea României pentru adoptarea de noi măsuri în cadrul Instrumentului European pentru Pace, pentru a furniza muniţie Ucrainei”, a declarat ministrul de Externe, înainte de reuniune.

Bogdan Aurescu a arătat că ”totodată, este important să continuăm eforturile pentru a izola Rusia. România este pregătită să lucreze la un nou pachet de sancţiuni contra Rusiei”.

”În acelaşi timp, astăzi îi voi informa pe colegii mei cu privire la eforturile României, care continuă. Aceste eforturi continuă în ce priveşte tranzitul grânelor ucrainene şi al altor produse agricole – peste 14 milioane de tone de grâne şi astfel de produse au tranzitat România”, a spus el.

Ministrul de Externe s-a referit şi la mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţional pentru preşedintele Rusiei.

”Voi reitera poziţia noastră, aceea că nimeni nu trebuie să rămână nepedepsit pentru crimele internaţionale comise în Ucraina în timpul războiului de agresiune al Rusiei, precum şi susţinerea foarte puternică a României pentru activitatea CPI – şi trebuie avut în vedere faptul că România s-a aflat printre cele 43 de state care, în urmă cu un an, au sesizat CPI cu privire la comiterea de crime de război, crime împotriva umanităţii şi crime de genocid în Ucraina”, a subliniat ministrul.

Ministrul a anunţat că îi va informa pe colegi despre faptul că România şi Ucraina vor co-organiza, în aprilie, prima Conferinţă de nivel înalt pentru Securitatea Mării Negre, sub umbrela Platformei Internaţionale pentru Crimeea.

”Conferinţa va avea loc la Bucureşti şi va reprezenta o ocazie importantă să parcurgem lecţiile învăţate în urma războiului şi să vedem ce putem face pentru ca, în viitor, regiunea Mării Negre să fie mai sigură”, a spus el.

Aurescu a mai spus că în cadrul reuniunii în format “Jumbo” a miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării, se va discuta despre Busola Strategică, la un an de când a fost adoptată, arătând că există evoluţii semnificative în această privinţă.

”De asemenea, voi atrage atenţia asupra situaţiei din Republica Moldova şi asupra necesităţii de a sprijini Guvernul de la Chişinău, care este un guvern pro-european şi pro-reforme. Trebuie să susţinem în continuare procesul de reformă necesar pentru parcursul de integrare europeană al Republicii Moldova. Trebuie să continuăm eforturile în vederea constituirii misiunii civile [a UE], care să se axeze pe sectorul de securitate din Republica Moldova. De asemenea, trebuie să continuăm eforturile în vederea constituirii regimului de sancţiuni care să vizeze acţiunile de destabilizare, îndreptate împotriva ordinii constituţionale şi a statului de drept, regim pe care l-am propus în cadrul precedentului Consiliu Afaceri Externe”, a declarat ministrul.

”Vom discuta şi despre Tunisia şi Iran. Cu privire la Iran, îmi voi manifesta susţinerea faţă de adoptarea, în cursul acestei zile, a celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, care a fost co-sponsorizat şi de România. Nu în ultimul rând, în cadrul Conferinţei Internaţionale a Donatorilor pentru Turcia şi Siria, voi exprima susţinerea deplină a României pentru reconstrucţia celor două ţări şi pentru alinarea suferinţei persoanelor afectate de cutremur. Voi anunţa astăzi contribuţia de 1,3 milioane de euro a României, pentru ambele ţări. Şi aş dori doar să vă reamintesc că România a fost primul stat membru UE care a trimis echipe de căutare şi salvare, pe teren, în Turcia, şi care a trimis echipamente ambelor ţări”, a completat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.