Justiţia europeană a anulat miercuri sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană (UE) mamei şefului grupului paramilitar rus Wagner Evgheni Prigojin - prima dintr-o serie de hotărâri viitoare cu privire la măsuri punitive impuse din cauza Războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu toate că (Evgheni Prigojin) este responsabil de acţiuni care au compromis integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, legăturile doamnei (Violeta) Prigojina cu fiul său, stabilite la momentul impunerii măsurilor restrictive, au la bază doar legătura lor de descendenţă, insuficientă pentru a justifica înscrierea (numelui acsteia) pe liste litigioase”, anunţ ăîntr-un comunicat de presă Tribunalul General al Uniunii Europene (TGUE).

Violeta Prigojina, mama şefului grupului Wagner, este vizată de o interdicţie de intrare în UE şi de o blocare a activelor, începând de la 23 februarie 2022, imediat după ce Rusia a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene separatsite proruse Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, cu o zi înainte de invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.

Consiliul European justifica sancţionarea acesteia arătând că este ”proprietara Concord Management and Consulting LLC, care aparţine grupului Concord, înfiinţat şi deţinut până în 2019 de către fiul său” şi ”proprietara, de asemenea, a altor întreprinderi cu legături cu acesta” şi că, astfel, ea a ”susţinut acţiuni şi politici care compromit integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”.

Însă, ”din dosar reiese că doamna Prigojina nu mai este proprietara Concord Management and Consulting din 2017, în pofida faptului că a deţinut părţii”, arată Tribunalul UE, care apreciază că ”Consiliul nu demonstrează că ea deţine alte întreprinderi legate de fiul său la data adoptării actelor litigioase”.

Tribunalul UE hotărăşte astfel să anuleze sancţiunile, subliniind că legătura de descendenţă dintre Prigojina şi fiul său ”nu este suficientă în vederea înscrieii (numelui său) pe liste litigioase”.

În total, 1.437 de persoane şi 205 entităţi sunt vizate de blocări de active şi de o interdicţie de a intra pe teritoriul UE, din cauza Războiului rus din Ucraina.

Aceste măsuri fac obiectul unui contencios important în justiţia europeană.

Aproximatriv 100 de procese au fost intentate în 2022 împotriva sancţiunilor UE în general.

Aceasta este însă prima hotărâre pe fond împotriva sancţiunilor impuse în dosarul ucrainean.

La 1 marrie, preşedintele Tribunalului UE a suspendat prin ordonanţă o parte a sancţiunilor impuse pilotului rus Nikita Mazepin, prin care i-a permis să concureze la Formula 1 (F1).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.