Un Trump Tower la Damasc, o detensionare a relaţiilor cu Israelul şi acces pentru SUA la petrolul şi gazele siriene fac parte din propunerile strategice ale noului lider sirian Ahmed al-Sharaa prin care acesta încearcă să obţină o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump în timpul turneului acestuia din Orientul Mijlociu, prevăzut pentru săptămâna aceasta, au declarat pentru Reuters mai multe surse familiare cu eforturile noii conduceri siriene de a face curte Washingtonului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jonathan Bass, un activist american pro-Trump, care la 30 aprilie s-a întâlnit cu Sharaa timp de patru ore la Damasc, împreună cu activişti sirieni şi cu state arabe din Golf, a încercat să organizeze o întâlnire istorică - deşi foarte puţin probabilă - între cei doi lideri în această săptămână, în marja turneului lui Trump în Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite.

Siria s-a străduit să pună în aplicare condiţiile stabilite de Washington pentru a-i fi ridica sancţiunile, care ţin ţara izolată de sistemul financiar global şi fac recuperarea economică extrem de dificilă după 14 ani de război crunt.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Bass speră că aducerea lui Trump în aceeaşi încăpere cu Sharaa - care rămâne în continuare desemnat de SUA ca terorist din cauza trecutului său în al-Qaida - ar putea contribui la flexibilizarea preşedintelui republican şi a administraţiei sale cu privire la Damasc şi la calmarea unei relaţii tot mai tensionate între Siria şi Israel.

O parte din pariul pentru acest efort se bazează pe istoria lui Trump de a încălca tabuurile de lungă durată ale politicii externe a SUA, aşa cum s-a întâmplat când s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în zona demilitarizată dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud în 2019.

LIDERUL SIRIAN, DISPERAT SĂ OBŢINĂ O ÎNTÂLNIRE CU TRUMP

„Sharaa doreşte o afacere pentru viitorul ţării sale”, a spus Bass, menţionând că aceasta ar putea acoperi exploatarea energiei, cooperarea împotriva Iranului şi angajamentul faţă de Israel. „Mi-a spus că vrea un Trump Tower în Damasc. Vrea pace cu vecinii săi. Ceea ce mi-a spus este bine pentru regiune, bine pentru Israel”, a declarat Bass.

Sharaa a împărtăşit, de asemenea, ceea ce consideră a fi o legătură personală cu Trump: ambii au fost împuşcaţi, supravieţuind la limită atentatelor la adresa vieţii lor, a subliniat Bass.

Sharaa a vorbit duminică şi cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, potrivit Preşedinţiei siriene. O persoană apropiată de Sharaa a declarat ulterior că o întâlnire Trump-Sharaa rămâne posibilă în Arabia Saudită, dar nu a confirmat dacă Sharaa a primit o invitaţie.„Dacă întâlnirea are loc sau nu, nu se va şti până în ultimul moment”, a spus persoana respectivă.

Pentru a fi clar, o întâlnire Trump-Sharaa în timpul vizitei preşedintelui american în regiune este considerată puţin probabilă, având în vedere programul încărcat al lui Trump, priorităţile sale şi lipsa de consens în cadrul echipei lui Trump cu privire la modul de abordare a Siriei.

O sursă familiarizată cu eforturile în curs de desfăşurare a declarat că o întâlnire la nivel înalt Siria-SUA ar urma să aibă loc în regiune în timpul turneului lui Trump, dar aceasta nu va fi între Trump şi Sharaa.

„Există cu siguranţă un efort în curs de desfăşurare”, a declarat Charles Lister, şeful Iniţiativei Siria de la Middle East Institute. „Ideea este că a ajunge direct la Trump este cea mai bună cale, deoarece există prea mulţi ideologi în cadrul administraţiei pentru a trece de ei”, a explicat Lister.

CONDIŢIILE PUSE DE WASHINGTON

Washingtonul trebuie încă să formuleze şi să articuleze o politică coerentă privind Siria, dar administraţia a privit din ce în ce mai mult relaţiile cu Damascul din perspectiva combaterii terorismului, au declarat trei surse, inclusiv un oficial american familiarizat cu elaborarea politicii. Această abordare a fost ilustrată de componenţa delegaţiei americane la întâlnirea de luna trecută dintre Washington şi ministrul sirian de externe Asaad al-Shibani, la New York, care a inclus un înalt funcţionar în domeniul combaterii terorismului de la Departamentul de Stat, au declarat două dintre surse.

Oficialii americani i-au transmis lui Shibani că Washingtonul consideră că măsurile luate de Damasc sunt insuficiente, în special în ceea ce priveşte cererea SUA de a îndepărta luptătorii străini din posturile de conducere din armată şi de a expulza cât mai mulţi dintre aceştia, au declarat sursele.

Trezoreria SUA a transmis între timp propriile sale cereri guvernului sirian, aducând numărul condiţiilor la peste o duzină, a declarat una dintre surse.

Departamentul de Stat al SUA a refuzat să dezvăluie cine a participat la reuniune din partea Statelor Unite şi a declarat că nu comentează discuţiile diplomatice private.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, James Hewitt, a declarat că acţiunile autorităţilor interimare siriene vor determina viitorul sprijin al SUA sau posibila reducere a sancţiunilor.

„RAMURĂ DE MĂSLIN” vs. RACHETE

Un obiectiv-cheie al apropierii Siriei faţă de Washington este comunicarea faptului că nu reprezintă o ameninţare pentru Israel, care a intensificat atacurile aeriene în Siria de când rebelii deveniţi conducători ai ţării l-au înlăturat anul trecut de la putere pe fostul lider forte Bashar al-Assad.

Forţele terestre ale Israelului au ocupat teritorii în sud-vestul Siriei, în timp ce guvernul a făcut lobby pe lângă SUA pentru a menţine Siria descentralizată şi izolată.

Israelul a declarat că urmăreşte să protejeze grupurile minoritare siriene. Siria a respins loviturile israeliene ca fiind o escaladare.

Săptămâna trecută, Sharaa a confirmat negocieri indirecte cu Israelul, menite să calmeze tensiunile, după ce Reuters a relatat că astfel de discuţii au avut loc prin intermediul Emiratelor Arabe Unite.

Într-un efort separat, Bass a declarat că Sharaa l-a însărcinat să transmită mesaje între Siria şi Israel care ar fi putut duce la o întâlnire directă între oficiali israelieni şi sirieni.

Dar Israelul a reluat curând loviturile, inclusiv una în apropierea palatului prezidenţial, pe care a prezentat-o ca pe un mesaj adresat conducătorilor Siriei de a proteja minoritatea druză a ţării, în contextul confruntărilor cu militanţii sunniţi.

„Sharaa le-a trimis israelienilor o ramură de măslin. Israelul a trimis rachete”, a conchis Bass. „Avem nevoie de Trump pentru a ajuta la rezolvarea acestei relaţii”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.