Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, în cadrul dezbaterii moţiunii simple care îl vizează că, este ”un simulacru de moţiune scrisă de oameni care nu au fost în stare de nimic atunci când au guvernat, care au adus doar sărăcie, foamete şi au închis oamenii în case, care nu au ajutat nici oamenii, nici mediul de afaceri, făcând praf si pulbere până şi puţinele măsuri de ajutor pe care tot ei le promiseseră”. ”Aţi scris o Moţiune fix aşa cum aţi guvernat, numai minciuni şi nimic bun pentru oameni!”, a mai spus Budăi, el arătând că PSD este cel care a plafonat, prin OUG 59/2017, pensiile speciale, mai puţin pe cele ale magistraţilor, protejaţi de deciziile CCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă aflu astăzi aici pentru a răspunde moţiunii simple iniţiate de o coaliţie de strânsură, o coaliţie a zgomotelor, dar cu ZERO soluţii. Mă aflu astăzi aici din respect pentru seniorii acestei ţări, de care dvs v-aţi bătut joc cât timp aţi fost la guvernare. Seniorii merită răspunsuri şi asta voi face astăzi. Dvs  însă ar trebui să vă crape obrazul de ruşine, pentru bătaia de joc şi teroarea la care aţi supus vârstnicii acestei ţări. Da, domnilor! Voi sunteţi cei care nu aţi mărit nicio pensie în 2021. ZERO lei. Atât le-aţi dat voi pensionarilor. Veniţi aici la microfon şi spuneţi-le pensionarilor de ce nu le-aţi dat niciun leu în 2021! Hai, curaj, că slavă Domnului, bani aţi avut. Cu nemiluita”,a spus ministrul în plen. 

Marius Budăi a continuat: ”Aţi împrumutat 200 de miliarde de lei, care nu s-au dus nici în investiţii, nici în pensii, nici în salarii. Vedem acum în dosarele DNA. Aţi avut bani de izolete. Aţi avut bani de măşti neconforme. Aţi avut bani pe care i-aţi furat sau aţi plătit preţuri umflate şi de o sută de ori pentru tot felul de echipamente niciodată livrate. Doar pentru oameni n-aţi avut bani. Pentru seniorii acestei ţări aţi avut doar măsuri aberante şi teroare. Nu v-a păsat dacă au bani de pâine sau de medicamente în pandemie. În schimb i-aţi umilit şi i-aţi obligat să iasă din case doar două ore pe zi. Două ore pe zi, domnilor de la USR. Vă amintiţi?! Eu nu uit. I-aţi umilit când le-aţi închis spitalele şi nu au mai avut unde să se trateze. I-aţi aruncat afară cu perfuzia în mâini sau proaspăt operaţi. Iar pe cei care au pierdut lupta cu boala, le-aţi luat şi ultimul dram de demnitate şi i-aţi îngropat goi în saci de plastic. Asta aţi făcut voi!”. 

Budăi arată că cei care au semnat această moţiune nu au avut niciodată un parteneriat real cu seniorii. ”Nu aţi luat nicio măsură pentru ei. Totul a fost doar în slujba voastră. Nimic pentru părinţii şi bunicii noştri. Nimic pentru oamenii care muncesc din greu în ţara asta. Vreţi să vorbim despre pensii speciale?! Atunci haideţi aici la microfon şi recunoaşteţi că aţi fost doar populişti şi demagogi! Veniţi aici la tribună şi spuneţi-le oamenilor adevărul. Spuneţi-le că aţi avut prim-ministru, vice-prim-ministru şi ministerul Justiţiei şi nu aţi mişcat un pai. Vedeţi, domnule fost prim-ministru, dacă nu v-aţi ascultat foştii colegi de partid cu alea 30 de zile?! Nu mai sunteţi nici premier, nici preşedinte de partid. Fostul domn vicepremier este?! Este. De ce nu aţi iniţiat domnule ordonanţă de urgenţă prin care să tăieţi pensiile speciale?! Că parcă aşa aţi promis. Sau erau doar lozinci?! Nu-l văd pe fostul ministru al Justiţiei. Da, este şi dânsul în sală. Ia veniţi aici domnule ministru şi spuneţi-ne ce pensii speciale aţi eliminat dumneavoastră. Ah, niciuna?! Nici măcar nu aţi avut curajul să vă atingeţi de ele. Fermoar la gură aţi avut cât aţi fost la minister. Aţi stat băgat sub birou de frică şi acum vă daţi viteaz şi faceţi zgomot”, a afirmat ministrul. 

Marius Budăi a afirmat că ”PSD este cel care a plafonat, prin OUG 59/2017, pensiile speciale, mai puţin pe cele ale magistraţilor, protejaţi de deciziile CCR”. 

”Aţi fost la guvernare, domnilor, de ce nici măcar nu aţi plafonat pensiile magistraţilor? Nu mai zic să le fi tăiat sau eliminat! Aţi condus Ministerul Justiţiei şi Ministerul Transporturilor! Cine v-a oprit să le tăiaţi pensiile speciale acestor categorii!? Adevărul este unul singur. Cum nu aţi făcut nimic pentru seniorii acestei ţări, nu aţi făcut nimic nici pentru eliminarea pensiilor speciale. Eu nu am promis că rezolv problema în 30 de zile. Dar am făcut un proiect pe care l-am trimis Parlamentului în termenul asumat prin PNRR. Apropos, un PNRR pe care dvs l-aţi făcut la secret, fără să vă consultaţi cu nimeni. Nici cu patronatele, nici cu sindicatele, nici cu societatea civilă, nici cu pensionarii, cu NIMENI. Mai mult, aţi scris un PNRR atât de prost de se miră până şi consultanţii internaţionali angajaţi să livreze expertiză. Asta e respectul pe care îl aveţi faţă de societate”, a afirmat Budăi. 

Ministrul a mai afirmat că ”înainte de a transmite raportul final privind reforma pensiilor de serviciu, Banca Mondială a furnizat o serie de documente tehnice pentru a sprijini procesul de consultare şi elaborare a proiectului normativ”. ”Faceţi trimitere la preţul de 1,5 milioane de euro. Păi dumneavoastră aţi scris 4 milioane de euro. Oare sunteţi supăraţi că am negociat şi vom cheltui mai puţin bani pe consultanţă? Eu cred că da. Preţul de 1.500.000 de euro este pentru tot contractul de consultanţă aferent celor două jaloane (214 – sistemul general de pensii  şi 215 – pensiile speciale),  nicidecum doar pentru acel raport de analiză. Raportul BM la care faceţi referire este în toată presa şi a fost transmis şi la Senat, unde este acum proiectul de lege. În textul PNRR avizat de dl. ministru Cristian Ghinea se menţionează clar cele 6 categorii de pensii vizate de această reformă, între care nu se regăsesc nici aleşii locali, şi nici parlamentarii. Dumneavoastră i-aţi omis, nu altcineva. Informaţiile privind impactul bugetar al tuturor scenariilor de reformă propuse se regăsesc în raportul Băncii Mondiale făcut public. Se poate vedea astfel că pentru elaborarea proiectului de act normativ a fost preluat cel mai realist şi sustenabil scenariu de reformă propus de Banca Mondială, în vederea respectării angajamentului de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale”, a arătat Budăi.

Ministrul Muncii a afirmat că ”Comisia Europeană a reiterat în repetate rânduri faptul că este important ca această reformă să fie implementată printr-un amplu proces de consultare şi dezbatere la nivelul instituţiilor relevante şi la nivelul Parlamentului, nu pe ascuns cum a procedat USR când a elaborat PNRR”. 

”Noi am fost deschişi de la bun început. Proiectul de act normativ a fost semnat, în calitate de coiniţiatori, de toate instituţiile vizate de această reformă, iar acum se află în dezbatere parlamentară. A fost respectat termenul de 31 decembrie 2021 prin asumarea acestuia la nivel guvernamental şi transmiterea pentru dezbateri în Parlament. Proiectul de lege transmis Parlamentului privind pensiile de serviciu respectă criteriile din PNRR: creşte vechimea în specialitate, creşte vârsta de pensionare, scad acele pensii care depăşesc salariul din activitate. Şi fără îndoială că vom transpune şi celelalte recomandări ale Băncii Mondiale şi ale Comisiei Europene care să asigure o mai bună echitate între pensiile de serviciu şi pensiile din sistemul de contributivitate”, a afirmat el.

”Vorbiţi cu falsă îngrijorare de veniturile părinţilor şi bunicilor noştri, vorbiţi de salarii, dar le-aţi îngheţat pentru doi ani la rând, cât aţi fost la guvernare. Nu mai încercaţi să-i minţiţi pe cetăţenii români, s-au prins că efectiv îi urâţi! Şi staţi liniştiţi, lăsaţi falsa îngrijorare, că facem noi ce trebuie, de când am format această coaliţie şi vom continua şi în acest an. Nu trebuie să menţionez aici toate măsurile bune pe ca le-am luat în folosul cetăţenilor, dumnealor le ştiu, cum ştiu şi umilinţa la care i-aţi supus atât timp cât aţi guvernat. Oamenii care au dosarul de pensie complet nu aşteaptă, iar plata se face aferent momentului depunerii cererii, nu emiterii deciziei de pensionare, deci oamenii primesc banii. Dosare în aşteptare sunt acelea incomplete, dar a le respinge, cum dicta una dintre semnatarele moţiunii, fost ministru al Muncii, înseamnă tocmai ca oamenii să piardă bani. Adică să redepună dosarul complet şi să primească banii aferenţi de la data redepunerii, nu a depunerii iniţiale. Soluţie cu care nu sunt de acord, doar ca să dea bine la bilanţ, cum a făcut doamna la care am făcut referire. În ceea ce priveşte pensiile internaţionale se aplică aceleaşi reguli în toate statele membre UE. Da, unele state răspund mai greu, din diverse considerente mai mult sau mai puţin obiective, dar, din nou, oamenii primesc banii din urmă, deci, la fel, a respinge dosarele pentru a da bine la bilanţ nu e o soluţie pentru oameni, ci doar pentru demnitari avizi de falsă imagine!”, a explicat Budăi. 

Ministrul s-a referit şi la pensiile administrate privat. ”Aici, domnilor şi doamnelor din USR, iar acţionaţi împotriva ţării dvs şi a cetăţenilor ei! Comisia Europeană a aprobat modificările aduse la Pilonul II şi prevăzute în PNRR ul scris de dvs, a considerat jalonul îndeplinit, dar dvs aţi contestat la CCR legea, astfel că ea nu este încă în Monitorul Oficial şi nici în vigoare. Şi uite cum, din nou, periclitaţi ca România să atragă miliardele de euro din PNRR ul, scris prost şi la secret tot de către dvs.!”, a spus el.

”Aceasta este un simulacru de moţiune scrisă de oameni care nu au fost în stare de nimic atunci când au guvernat, care au adus doar sărăcie, foamete şi au închis oamenii în case! Care nu au ajutat nici oamenii, nici mediul de afaceri, făcând praf si pulbere până şi puţinele măsuri de ajutor pe care tot ei le promiseseră! Aţi scris o Moţiune fix aşa cum aţi guvernat, numai minciuni şi nimic bun pentru oameni! Staţi liniştiţi, românii ştiu in cine să aibă încredere!”, a spus Budăi în plen. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.