Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat miercuri, despre o interzicere a Tik Tok pentru instituţii din România, precum Senatul, pe modelul implementat în Europa, că este un lucru pe care îl evaluează în aceste zile cu toate instituţiile implicate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un lucru pe care îl evaluăm în aceste zile cu toate instituţiile implicate. E un lucru foarte bun şi un exemplu foarte bun pe care ni-l daţi, pentru că dacă nu am avea legea securităţii cibernetice, dacă ea nu va fi operaţionalizată, va fi foarte greu să intervenim în asemenea cazuri.”, a spus ministrul Burduja.

El a precizat că legea care a trecut de CCR realmente creează pârghiile pentru ca statul român să intervină mult mai eficient în cazul unor asemenea pericole.

”Noi am interzis prin lege antivirusul rusesc şi o serie de soluţii, am emis un ordin de ministru cred că săptămâna trecută prin care toate instituţiile din România au o listă de furnizori de soluţii software care nu sunt agreaţi şi acum au un termen de o lună de zile, două luni în care trebuie să îşi facă acest inventar şi să înlocuiască soluţiile care au fost identificate drept vulnerabile”, a spus Burduja.

Despre faptul că Senatul are cont de Tik Tok, şi mulţi parlamentari apar pe această platformă de socializare, putând exista un risc în ţara noastră, ministrul Sebastian Burduja a răspuns: ”Este o analiză care trebuie făcută cu maximă responsabilitate”. 

Sebastian Burduja a precizat că România a fost printre primele state europene care au interzis prin lege autorităţilor să cumpere astfel de soluţii. ”Şi aici trebuie să analizăm şi odată ce vom avea o analiză finală, vom emite o dispoziţie în acest sens”. ”Nu vrem să generăm o reacţie adversă, dacă nu este cazul”, a spus el. 

Consiliul pentru gestiunea corporativă din cadrul Comisiei Europene a decis să suspende utilizarea aplicaţiei TikTok pe dispozitivele de serviciu, pentru a spori securitatea cibernetică la nivelul instituţiei.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.