Procurorii DIICOT au reţinut 47 de persoane în dosarele care vizează constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. Poliţiştii şi prociurorii au făcut 85 de percheziţii în Bucureşti şi în şapte judeţe. Suspecţii au încercat, în ultimele luni, să treacă sute de persoane, în mod fraudulos, frontiera de vest a României. Cei 47, cercetaţi în patru dosare, vor compărea în faţa judecătorilor de la Tribunalele Timiş, Arad şi Caraş-Severin. În unele cazuri, traficanţii făceau parte din grupuri infracţionale ai căror lideri se află în afara ţării. Grupurile infracţionale recrutaseră şoferi profesionişti care să treacă migranţii ascunşi în TIR-uri printre marfă, dar şi angajaţi ai DGASPC Timiş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Un grup infracţional care acţiona în România dar avea lideri externi, în ţări membre ale Uniunii Europene, era format din mai multe persoane, din judeţul Timiş şi acţiona începând cu anul 2022, principalul rol al suspecţilor din România fiind acela de a adăposti grupuri de migranţi în spaţii aflate pe teritoriul României, în judeţul Timiş şi, ulterior, de a transporta şi a trece ilegal frontiera de stat a României cu Ungaria. Peste 400 de migranţi opriţi la vamă au dat bani suspecţilor, susţin anchetatorii.

Conform procurorilor, migranţii ar fi achitat sume mari de bani prin sistemul „hawala”, un sistem paralel cu sistemele bancare tradiţionale, care nu lasă urme în sistemele informatice. Migranţii erau adăpostiţi în imobilele administrate de către unii dintre membrii grupării şi apoi preluaţi în vederea transportării spre vest. 
„În intervalul octombrie 2022 – februarie 2023, în urma activităţilor de desfăşurate de poliţiştii I.G.P.F., la punctul de frontieră P.T.F. Nădlac II au fost interceptate şi oprite 17 (şaptesprezece) transporturi ilegale organizate de grupul infracţional, fiind identificaţi peste 430 de migranţi, care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană”, informează anchetatorii.
Un alt grup infracţional constituit tot în judeţul Timiş acţiona începând cu luna noiembrie 2022. Grupul era structurat pe două segmente şi includea mai multe paliere de lucru, acţionaând coordonat în scopul transportării, adăpostirii şi îndrumării unor migranţi de origine afro-asiatică, în vederea obţinerii de importante foloase materiale pentru fiecare dintre membrii acestuia.
„Grupul infracţional organizat ar fi fost structurat pe două segmente: segmentul I care ar fi acţionat la nivelul Municipiului Timişoara şi în împrejurimile acestui oraş, care s-ar fi ocupat cu adăpostirea şi transportarea migranţilor către locurile de îmbarcare în ansambluri rutiere de transport marfă, şi segmentul II, format din şoferii de tir, care ar fi preluat migranţii, pe care i-ar fi ascuns în ansamblurile rutiere conduse de ei, pentru a-i trece fraudulos frontiera de vest a României”, informează anchetatorii.
Aceştia suspectează că în ultimele patru luni membrii grupului ar fi comis 34 de fapte de trafic de migraţi sub forma transportării, adăpostirii şi îndrumării acestora. Conform procurorilor, din al doilea palier al grupării infracţionale făceau parte şoferi profesionişti de transport internaţional marfă care au fost depistaţi de către poliţiştii de frontieră în 10 rânduri, în punctul de trecere al frontierei dintre România şi Ungaria, în timp ce transportau, ascunşi în vehiculele conduse de aceştia, peste 200 de migranţi care fuseseră aduşi în ţară de membrii primului palier al grupării
„De asemenea, membrii grupului infracţional ar fi dezvoltat legături infracţionale cu persoane din cadrul unor instituţii ale statului, reuşind, cu ajutorul unor funcţionari din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiş, să preia în mod ilegal mai mulţi migranţi minori, depistaţi de autorităţi neînsoţiţi de părinţi sau alte rude.  În acest scop, membrii grupului infracţional fie au prezentat documente emise de autorităţile din Siria, a căror autenticitate să nu poată fi verificată, fie au scos efectiv minorii din centrul de protecţie, fără nicio justificare”, precizează anchetatorii.
În acest dosar, 12 persoane au fost conduse la audieri, fiind reţinute 3 persoane iar 2 persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile.
În alt dosar instrumentat de DIICOT Arad, e anchetată activitatea unui grup infracţional format din 22 de persoane, suspectat că a comis 10 acte materiale de trafic de migraţi sub forma transportării, adăpostirii şi îndrumării a  50 de migranţi.
„Într-un alt caz, s-a reţinut că, în perioada 2022 – 2023, mai multe persoane, din judeţul Caraş-Severin, cu vârste între 19 şi 29 de ani, ar fi pus bazele unui grup infracţional organizat, la care au aderat alte patru persoane din judeţul Timiş, având drept scop comiterea infracţiunilor de trafic de migranţi, cu scopul de a obţine beneficii financiare substanţiale. În fapt, migranţii ar fi fost trecuţi ilegal frontiera de stat româno-sârbă, în judeţul Caraş-Severin, după care ar fi fost transportaţi, cu diferite autoturisme, schimbate în mod frecvent, în judeţul Timiş. Aici migranţii au fost predaţi altor persoane, în vederea scoaterii frauduloase din România, având ca destinaţie ţări din Europa de Vest”, transmit anchetatorii.
După predarea migranţilor de către segmentul coordonat de membrii grupului în locurile prestabilite, aceştia ar fi fost transportaţi în municipiului Timişoara, unde au fost găzduiţi temporar în apartamente sau case închiriate, până la reorganizarea grupurilor, în vederea scoaterii din ţară, prin judeţul Arad. 
„În cadrul activităţilor de documentare, au fost identificate şi monitorizate mai multe transporturi de migranţi organizate de membrii grupului infracţional, grupuri formate în general din 3 -15 persoane. În perioada octombrie 2022 – februarie 2023, au fost depistate 11 persoane, introduse fraudulos pe teritoriul României, toate de origine afro-asiatică, dintre care 2 minori, care ar fost transportaţi de membrii reţelei. 7 persoane, 2 femei şi 5 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 29 de ani, au fost reţinute pentru 24 de ore, ulterior fiind arestate preventiv”, precizează anchetatorii.
În urma unor percheziţii făcute marţi, au fost depistaţi, în mai multe locaţii din municipiul Timişoara, 165 de migranţi, care au fost conduşi la audieri.  De asemenea, au fost identificaţi şi ridicaţi 86.300 de euro, 25.630 de lei şi 3.005 dolari, 3 pistoale cu bile, o cantitate de substanţă vegetală, mai multe telefoane mobile şi înscrisuri.Totodată au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 13 autoturisme, în valoare totală de 51.500 de euro.

ŞTIREA INIŢIALĂ - DIICOT a anunţat, miercuri, că 47 de persoane au fost reţinute în urma celor 85 de percheziţii care au fost făcute cu o zi în urmă în municipiul Bucurşeti şi şi şapte judeţe.

Descinderile au avut loc pe raza judeţelor Timiş, Arad, Satu Mare, Caraş Severin, Alba, Olt, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti, în patru cauze penale având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

”Din anul 2022, mai multe persoane, cetăţeni români şi cetăţeni străini, s-au constituit în patru grupuri infracţionale, având ca scop principal adăpostirea în locaţii aflate pe  teritoriul României, şi ulterior transportarea grupurilor  de migranţi spre ţări din Europa Centrală sau de Vest, prin trecerea ilegală  a frontierei de stat a României, în vederea obţinerii de importante foloase materiale”, a precizat DIICOT.

Procurorii au explicat că au fost  interceptate  şi oprite un număr de aproximativ 40 de  transporturi ilegale în care au fost implicaţi membrii grupurilor infracţionale, transporturi în care au fost identificaţi un număr de peste 800 de  migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.