Ministerul rus de Externe a respins acuzaţiile lansate de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, conform cărora a existat un plan de a destabiliza ţara. Rusia consideră afirmaţiile Maiei Sandu complet nefondate şi afirmă că, spre deosebire de ţările occidentale şi Ucraina, nu se amestecă în treburile interne ale Moldovei şi ale altor ţări ale lumii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am acordat atenţie declaraţiei Preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, din 13 februarie, că departamentele moldoveneşti „au confirmat” informaţiile regimului de la Kiev despre existenţa „planului Rusiei de destabilizare a situaţiei din Moldova” . Astfel de afirmaţii sunt complet nefondate şi fără fundament. Sunt construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte ţări occidentale şi Ucraina. Mai întâi acuzaţi cu referire la informaţiile secrete care nu pot fi verificate, apoi folosirea acestora pentru a-şi justifica propriile acţiuni ilegale. Este evident că adevăratul scop al Kievului, care a lansat dezinformarea despre „planul rus de destabilizare a Moldovei”, este atragerea Chişinăului într-o confruntare dură cu Rusia. La rândul lor, autorităţile moldoveneşti au confirmat acest fals pentru ca, folosind mitul ameninţării ruseşti, să distragă atenţia cetăţenilor moldoveni de la problemele interne cauzate, în primul rând, de cursul socio-economic eşuat al actualei administraţii, pentru a întări lupta împotriva disidenţei şi a oponenţilor politici. Astfel de planuri sunt deja implementate şi sunt implicate în naraţiuni sincer rusofobe. Este de remarcat că, chiar şi în Moldova, mulţi au perceput cu neîncredere şi nedumerire declaraţia Maiei Sandu. Respingem hotărât insinuările despre presupusa dorinţă a Rusiei de a „submina” situaţia din Republica Moldova. Spre deosebire de ţările occidentale şi Ucraina, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei şi ale altor ţări ale lumii. Rusia nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova şi vrea dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase şi egale. Facem apel la autorităţile moldoveneşti să dea dovadă în sfârşit de spirit de stat, să nu cedeze provocărilor din afară şi să se ghideze în acţiunile lor de interesele cetăţenilor ţării lor, prin înţelegerea marilor avantaje pe care le pot aduce Republicii Moldova relaţiile de prietenie stabile cu Rusia", se arată în comunicatul Ministerului Rus al Afacerilor Externe.

Preşedinta Maia Sandu a anunţat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Republica Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni ”cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntengru.
 
Planul includea acţiuni ale unor diversionişti cu pregătire militară camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici, a spus Maia Sandu, reacţionând la discuţiile din spaţiul public, apărute în ultimele zile, în legătură cu securitatea Republicii Moldova.



 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.