Salvatorii din Turcia au scos luni mai multe persoane în viaţă din clădirile prăbuşite, la o săptămână de la cel mai grav cutremur din istoria modernă a ţării, dar speranţele că vor fi mult mai mulţi supravieţuitori se diminuează, iar criticile la adresa autorităţilor cresc, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Kahramanmaras, oraş greu lovit, salvatorii încercau să ajungă la o bunică, o mamă şi o fiică, toate dintr-o singură familie, care păreau să fi supravieţuit cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade şi replică din 6 februarie, care a ucis peste 37.000 de persoane în Turcia şi Siria.

Dar alţii se pregăteau pentru inevitabila reducere a operaţiunilor, deoarece temperaturile scăzute au redus şansele deja reduse de supravieţuire, iar unii salvatori polonezi au anunţat că vor pleca miercuri. În oraşul sirian Alep, distrus, Martin Griffiths, şeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat că faza de salvare "se apropie de sfârşit", accentul trecând pe adăposturi, hrană şi şcolarizare.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord să permită accesul mai multor ajutoare ale ONU din Turcia în ţara devastată de război, au declarat diplomaţii la sfârşitul zilei de luni.Încă mai existau licăriri de speranţă. Un copil de 13 ani a fost scos în viaţă după ce a petrecut 182 de ore sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite în provincia Hatay din sudul Turciei, luni, cu capul sprijinit şi acoperit pentru a se încălzi, înainte de a fi mutat într-o ambulanţă.

O fetiţă pe nume Miray a fost recuperată în viaţă în oraşul Adiyaman din sud-estul Turciei, au declarat oficialii, în timp ce postul public de televiziune TRT Haber a declarat că o fetiţă de 10 ani a fost salvată în Kahramanmaras. cel puţin alţi doi copii şi trei adulţi au fost, de asemenea, salvaţi.

TREI GENERAŢII PRINSE ÎN CAPCANĂ

În oraşul Kahramanmaras, salvatorii au declarat că au intrat în contact cu o bunică, o mamă şi un bebeluş blocaţi într-o cameră din rămăşiţele unei clădiri cu trei etaje. Salvatorii săpau un al doilea tunel pentru a ajunge la ei, după ce o primă rută a fost blocată, iar un lanţ uman a fost format pentru a transporta molozul în găleţi.

"Am un sentiment foarte puternic că îi vom prinde", a declarat Burcu Baldauf, şeful echipei de voluntari turci pentru asistenţă medicală. "Este deja un miracol. După şapte zile, ei sunt acolo fără apă, fără mâncare şi în stare bună". Pe aceeaşi stradă, lucrătorii de urgenţă au acoperit un cadavru într-un sac negru. "Acesta este fratele tău", a spus o femeie îndurerată, iar o alta se plângea: "Nu, nu".

Bilanţul turcesc depăşeşte acum cifra de 31.643 de morţi în urma cutremurului din 1939, a declarat Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă, ceea ce îl face cel mai grav cutremur din istoria modernă a Turciei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.