Theodor Andrei, cu piesa "D.G.T. (Off and on)" a câştigat Finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2023, organizată sâmbătă seară de TVR, şi va reprezenta România la Liverpool în luna mai. "Doamne! Am văzut atâtea show-uri şi n-am ştiut că se simte atât de tare. Sunt devotat şi o să muncesc până peste aşteptările pe care le-am setat. Mă simt binecuvântat!", a spus câştigătorul pe scenă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

36.524 de telespectatori au votat pentru a-şi alege favoritul. Cinci melodii au primit cele mai multe voturi.

 

Reprezentantul României la Eurovision 2023 are 19 ani şi este solist vocal, compozitor, textier, orchestrator şi actor. A obţinut peste 200 de premii în festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică, cu peste 100 de melodii compuse. În anul 2022, a primit Premiul Myosotis pentru cea mai bună creaţie a unui cantautor, pentru piesa “Artist” (muzica şi versuri Theodor Andrei) de pe albumul “Fragil”. De asemenea, deţine Marele Trofeu al Festivalului “Mihaela Runceanu” 2022 şi Marele Trofeu al Festivalului “Alexandria Pop Fest” 2022. Este semifinalist al primului sezon "Vocea României Junior" (2017) şi concurent până la faza bootcamp la "X Factor România" (2020).

Teodor Andrei, Andreea D Folclor Orchestra, Andrei Duţu, Aledaida, Amia au primit cele mai multe voturi în Finala Selecţiei Naţionale Eurovision 2023.  

Laurenţiu Niculescu şi Ilinca Băcilă au fost prezentatorii finalei. 

Juriul Selecţiei Naţionale a Eurovision 2023 a fost format din: Laura Coroianu, Bogdan Strătulă, Sebastian Ferent, John Varbiu, Alin Vaida, organizatori ai unora dintre cele mai importante festivaluri muzicale din România. 

Finaliştii Selecţiei Naţionale au intrat pe scenă în ordinea numerelor atribuite prin tragerea la sorţi:

1. Deiona, "Call on me"
3. Andrada Popa, "No time for me"
4. Ocean Drive, "Take you home"
8. Amia, "Puppet"
9. Andrei Duţu, "Statues"
10. Theodor Andrei, "D.G.T. (Off and on)"
16. Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros ,"Lele"
20.  Aledaida, "Bla Bla Bla"
26. Adriana Moraru, "Faralaes"
29.  Maryliss, "Hai vino"
32. JaxMan (Erin Dăneţ) "Bad&Cool"
35. Andreea D Folclor Orchestra, "Periniţa mea"

Deiona, 17 ani, prima concurentă, a cântat "Call on me", al cărei mesaj a fost: "Avem nevoie de dragoste!".

Favoritul poate fi votat doar în timpul interpretării melodiei.

"Este vorba de a înţelege că a te descoperi pe tine nu are o dată de expirare. E povestea mea. Reprezintă viaţa mea din ultimii ani, toate mutările mele. De aici s-a format piesa, din toate experienţele mele. Piesa îmi este mai mult aproape de suflet", a spus Andrada Popa, 25 de ani, despre melodia ei, "No time for me".

"A participa la Eurovision acum e un pariu foarte bun pentru orice artist de a reuşi să-şi facă o carieră internaţională", a spus Laura Coroianu întrebată despre importanţa participării la acest concurs, amintind de exemplul trupei italiene Maneskin, care a câştigat Eurovision 2021.

"Avem un început de show foarte bun, cu două teme: iubirea şi timpul", a spus Bogdan Strătulă.

Mihai Trăistariu, prezent în public, a declarat: "Nu sunt supărat pe jurii. Eu pledez pentru public". "Îmi place spectacolul, susţin Eurovision!", a spus artistul. 

Ocean Drive au interpretat "Take you home". "O melodie potrivită pentur toate gusturile şi ne simţim foarte bine în România oriunde", au spus artiştii din Baia Mare.

Pe parcursul show-ului, Ilinca Băcilă, din Camera Verde, îi intervievează pe artişti.

"Ideea de a fi unic, de a nu te lăsa influenţat de cei din jur" încearcă să transmită Amia, în vârstă de 18 ani, din Bucureşti, cu melodia "Puppet". 

"Orice gest care promovează pacea merită", a spus Andrei Duţu despre melodia sa "Statues". "Mesajul piesei mele este încurajator pentru oamenii care se simt apăsaţi de griji  (...). Oamenii vor să vadă spectacol (...). Generaţia mea vrea să ajungă într-un punct în care să promoveze valoarea", a spus cântăreţul. 

România participă de aproape 30 de ani la Eurovision.

"Încerc să fiu aproape de oameni. Oamenii sunt artă. Cred în faptul că artistul e aproape de oameni. Mă simt mult mai sincer", spune Teodor Andrei, 18 ani, care invită publicul să-l voteze pentru melodia "D.G.T. (Off and on)", cântată în română şi engleză. El a apărut pe scenă având un mesaj scris pe piept: "Make love not war".  

"E un nou prag pentru noi. E greu să străbaţi şi să te lupţi pentru a fi pe YouTube, de exemplu. Încercăm să ne susţinem reciproc. Este un vis al nostru să cântăm pe o scenă mare", au spus artiştii de la Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros, care încearcă să câştige finala cu melodia "Lele". 

Eurovision încurajează diversitatea artistică.

Un concurs sau un festival, ce ar alege organizatorii marilor festivaluri.

Sebastian Ferent (Untold): "E un mix între cele două. Pe finalistul anului trecut l-am avut în line-up-ul festivalului Untold. Susţinem tinerele talente şi asta ne dorim să facem şi mai departe".

"Cuvântul cheie este televizat", a spus John Varbiu (Summer Well Festival), referitor la diferenţa dintre un concurs şi un festival.

Prestaţia scenică şi siguranţa cu care au evoluat artiştii din această seară, de 17, 20 de ani, a lăsat impresia că în spatele momentelor sunt sute de ore de repetiţii, sunt de părere membrii juriului. 

"Prestaţia live diferă foarte mult faţă de când am făcut noi selecţia", a spus Ferent.

"Este o ediţie cu foarte multe tinere talente. îi cunosc pe foarte mulţi dintre ei. Mă bucur că aici se cântă live şi bine. Cred că avem un potenţial foarte mare în acest an", a caracterizat Cezar Ouatu spectacolul.

"Vreau ca fiecare persoană să aibă un gust de încredere în momentul în care ascultă melodia. Lucrurile se pot schimba când încrederea de sine este bună", spune Aledaida din Cluj, cu melodia "Bla Bla Bla".  

"Versurile sunt un mesaj puternic, despre acea femeie care luptă pentru ceea ce vrea. "Pentru mine este o formulă de a mă întoarce la rădăcinile mele", a afirmat Adriana Moraru, care a cântat "Faralaes" în spaniolă.

Piesa "Hai vino" este "o declaraţie de dragoste pentru persoana din viaţa mea", spune Maryliss.

"Mi s-a schimbat topul faţă de preselecţie", a spus Alin Vaida, organizatorul festivalului Jazz in the Park, membru al juriului. "E foarte fain ce se întâmplă aici. Mi se pare că e foarte tare să vin după 10 ani de jazz în inima pop-ului. Aplauze pentru coregrafii, pentru că întăresc prestaţiile", a subliniat el. 

Vlad Creţu, de la formaţia Todomondo care a reprezentat România la Eurovision în 2007, a fost de părere că artiştii "au siguranţă şi vitalitate". "Fie ca cel sau cea care va câştiga să aibă parte de o experienţă la Liverpool", a fost mesajul său. 

"Piesa mă reprezintă, vorbeşte despre ieşirea din rutina zilnică, de a fi tu şi de a te exterioriza", spune JaxMan (Erin Dăneţ) despre "Bad&Cool". 

"Folclorul a fost prima mea dragoste. Acum, m-am reîntors la rădăcini. Periniţa este unul dintre cele mai frumoase dansuri. Am vrut să arăt tradiţia noastră", a spus Andreea D Folclor Orchestra care prezintă "Periniţa mea", ultima melodie din concurs.

Regulament de vot

Publicul poate vota melodia preferată prin apel telefonic (tarif normal) sau online: pe durata interpretării fiecărei piese sau la finalul show-ului, când va avea loc o recapitularea compoziţiilor aflate în concurs.

Pentru votul prin apel telefonic, fiecare concurent va putea fi votat la numărul de telefon afişat pe ecran, pe durata interpretării melodiei. După apelarea numărului, robotul transmite mesajul "votat”! şi automat, votul se alocă piesei respective.

Votul online va avea loc pe site-ul oficial al Televiziunii Române: https://www.eurovision.tvr.ro,  unde doritorii trebuie să parcurgă următoarele etape: logare, apoi „click” pe butonul “Votează”, dedicat concurentului preferat.

Conform Regulamentului competiţiei ESC 2023, votul publicului va fi exprimat pe durata interpretării piesei de către fiecare artist, din momentul „START VOT” şi până la momentul „STOP VOT”, sau în timpul recapitulării interpretărilor de la finalul show-ului tv, regula fiind un singur vot pentru o piesă, dar cu posibilitatea de a vota mai multe piese.

Regulamentul concursului poate fi consultat prin accesarea link-ului: https://eurovision.tvr.ro/2023/regulament.html.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.