Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, urmează să fie înlocuit din funcţie cu şeful agenţiei militare de spionaj, Kirilo Budanov, a declarat duminică un aliat apropiat al preşedintelui Volodimir Zelenski, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Remanierea, care vine în plin război, urmează unui scandal de corupţie în care a fost implicat Ministerul Apărării în legătură cu achiziţiile făcute pentru hrana soldaţilor.

CITEȘTE ȘI Doi oficiali ai unei companii ucrainene sunt cercetaţi pentru deturnarea a aproape 3 milioane de dolari din fondurile Ministerului Apărării

Oleksii Reznikov, care a fost o figură de prim-plan al celor aproape 12 luni de război, ar urma să fie transferat într-un alt post ministerial şi înlocuit cu Kirilo Budanov, şeful agenţiei militare de informaţii GUR, a declarat deputatul David Arahamia, şeful grupului parlamentar al partidului Servitorul Poporului, formaţiunea lui Volodimir Zelenski.

"Războiul dictează schimbări în politica de personal", a scris Arahamia pe aplicaţia de mesagerie Telegram.



El a spus că agenţiile de "forţă" ale Ucrainei - precum Ministerul Apărării - nu ar trebui să fie conduse de politicieni, ci de oameni de carieră din domeniul apărării sau al securităţii.

Potrivit AFP, Oleksiï Reznikov va fi numit ministru al Industriilor Strategice.

"Războiul dictează mişcările de personal", a spus deputatul David Arahamia. "Vremurile şi circumstanţele impun o întărire şi o concentrare. Acest lucru se întâmplă acum şi va continua în viitor. Inamicul se pregăteşte să avanseze. Ne pregătim să ne apărăm", a adăugat el.

Arahamia nu a precizat când va fi oficializată această schimbare, iar din partea lui Reznikov nu a existat niciun comentariu imediat, precizează Reuters.

CE SPUNE OLEKSII REZNIKOV

Întrebat ceva mai devreme, la o conferinţă de presă, despre relatările din presă apărute în legătură cu posibila sa înlocuire, ministrul ucrainean al apărării a declarat reporterilor că orice decizie îi aparţine preşedintelui Zelenski.

"Stresul pe care l-am îndurat în acest an este greu de măsurat cu exactitate. Nu mi-e ruşine de nimic", a declarat Oleksiï Reznikov. "Conştiinţa mea este complet curată", a adăugat el.

În vârstă de 56 de ani, Oleksii Reznikov a devenit ministru al apărării în noiembrie 2021, cu doar câteva luni înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022.

În timpul războiului, el a promovat relaţiile cu oficialii occidentali din domeniul apărării şi a ajutat la primirea asistenţei militare internaţionale, în valoare de miliarde de dolari, inclusiv lansatoare de rachete şi tancuri

În calitate de ministru al apărării, în timpul războiului Reznikov a evidenţiat integrarea "de facto" a Ucrainei în alianţa militară NATO ca fiind o prioritate de top, chiar dacă aderarea la bloc nu este posibilă imediat de jure.

În timpul mandatului său de ministru al apărării, el a vorbit cu fermitate împotriva corupţiei din timpul războiului, spunând că echivalează cu un jaf la drumul mare.  Însă, în ultimele săptămâni, propriul său minister al apărării a fost implicat într-un scandal de corupţie legat de un contract de achiziţii de alimente pentru armată, care prevedea plata unor preţuri mult umflate.

Unul dintre adjuncţii săi a fost demis şi are statut de suspect în acest scandal, iar un altul a demisionat.

CITEȘTE ȘI O serie de oficiali ucraineni de rang înalt demisionează din cauza corupţiei, inclusiv adjunctul ministrului Apărării Viaceslav Şapovalov, adjunctul directorului administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi adjunctul procurorului general Oleksii Sîmon

Conducerea Ucrainei a demarat în ultimele săptămâni o campanie anticorupţie care a venit după dezvăluiri stânjenitoare ale unor cazuri apărute în presă, în condiţiile în care Kievul, care vrea să adere la UE chiar în acest an şi care depinde de livările occidentale de armament pentru a putea face faţă Rusiei, trebuie să-şi convingă partenerii occidentali că a renunţat la vechile obiceiuri şi că eradichează o corupţie endemică la vârful statului.

CITEȘTE ȘI Noi raiduri anticorupţie în Ucraina: Percheziţii la oligarhul Igor Kolomoiski şi la fostul ministru de interne Arsen Avakov

CINE ESTE KIRILO BUDANOV

Şeful GUR, Kirilo Budanov, are 37 de ani şi grad de general maior. A absolvit Institutul Forţelor Terestre din Odesa în 2007, după care a servit în cadrul forţelor speciale ale Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina. A participat la operaţiuni militare speciale, informaţiile despre acestea fiind clasificate.

La 4 aprilie 2019, maşina Chevrolet Evanda a lui Budanov a fost aruncată în aer de un rus, Aleksei Lomaka, care a plantat o mină, dar aceasta a explodat prea devreme. Atacatorul şi grupul de sabotaj care trebuia să îl arunce în aer pe şeful spionajului ucrainean au fost reţinuţi.

În 2020, a devenit director adjunct al unuia dintre departamentele Serviciului de Informaţii Externe al Ucrainei. La 5 august 2020, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe Budanov în funcţia de şef al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării. În septembrie 2022, Budanov a participat la cea mai mare operaţiune de schimb de prizonieri între Ucraina şi Federaţia Rusă, când 215 ucraineni s-au întors acasă, între care peste 100 de luptători şi comandanţi ai Regimentului Azov. 

CITEȘTE ȘI Cine este Kirilo Budanov, spionul-erou care îi ia locul lui Oleksii Reznikov la Ministerul ucrainean al Apărării. A prezis exact data invaziei ruse şi a fost vizat de zece atentate

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.