Norvegia - tot mai bogată de pe urma multiplicării de către Războiul din Ucraina a veniturilor din gaze naturale - nu este un ”profitor de război”, o apără miercuri, cu câteva zile înaintea unui nou plan de ajutorare a Kievului, premierul Jonas Gahr Støre într-un interviu acordat AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jonas Gahr Støre  - intervievat de AFP în Arctica norvegiană, în urma unei vizite la o uzină de lichefierea gazelor naturale, în apropiere de Hammerfest - respinge aceste acuzaţii formulate de cei care cer ca Oslo să facă mai mult pentru ucraineni.

Norvegia va ajunge - în curând - între primii donatori ai Ucrainei, dă el asigurări.

”Este o noţiune pe care o resping în mod categoric”, declară premierul.

Guvernul său de drepta urmează să prezinte în curând un ”pachet de ajutor plurianual” în beneficiul Ucrainei şi celor mai afectate ţări de consecinţele Războiului rus din Ucraina, de exemplu cele afectate de ”explozia” preţului cerealelor.

Acest plan ”îi va ajuta să-şi menţină infrastructurile civile, la reconstruirea, să sperăm, într-o bună zi a unei Ucraine libere şi susţinându-i, de asemenea, militar”, subliniză şeful Guvernului norvegian.

Suma şi conţinutul precise ale planului urmează să fie dezvăluite ”la începutul lui februarie”.

Este fals, subliniază Jonas Gahr Støre, să se sugereze că ţara sa profită în mod necuvenit de Războiul rus din Ucraina - o acuzaţie formulată de către premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Norvegia îşi dublează eforturile, începând de anul trecut, pentru a contribui la compensarea prăbuşirii livrărilor de gaze naturale ruseşti către Uniunea Europeană (UE), subliniază şeful Guvernului de la Oslo.

Ea a devenit primul furnizor - prin creşterea exportului cu 8-10% - şi ajută astfel continentul european să iasă din iarnă.

EXCEDENT BUGETAR

Norvegia îşi umple, în trecere, conturile anul acesta, Guvernul preconizând un excedent bugetar-record de 1.127 de miliarde de coroane norvegiene (104 miliarde de euro), de pe urma veniturilor din petrol şi gaze naturale.

Această sumă urmează să alimenteze fondul suveran al Norvegiei - cel mai mare din lume, cu active în valoare de de peste 13.400 de miliarde de coroane norvegiene.

”De 50 de ani, Norvegia explorează, pe propriul risc, şi produce resurse energetice, petrol şi gaze naturale”, pledează Jonas Støre.

”Nu Norvegia este cea care stabileşte preţurile”, subliniază el.

Scumpirea gazelor naturale, insistă premierul norvegian, se reflectă într-o ”explozie” a facturilor electrice ale familiilor şi întreprinderilor norvegiene, ”ceea ce este din punct de vedere politic o mare provocare pentru noi toţi”, într-o ţară care funcţionează, se încălzeşte şi circulă pe scară largă cu energie electrică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.