Rusia se pregăteşte pentru o "escaladare maximă" a războiului din Ucraina, posibil chiar în următoarele săptămâni, a declarat Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, într-un interviu la Sky News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El nu a exclus posibilitatea ca Vladimir Putin să încerce un nou atac dinspre nord, sud şi est, aşa cum s-a întâmplat la 24 februarie 2022, iar această ofensivă ar putea chiar să coincidă cu împlinirea unui an de la invazia lansată la 24 februarie 2022.

"Rusia se pregăteşte pentru o escaladare maximă. Adună tot ce poate, face exerciţii şi antrenamente. Când vine vorba de o ofensivă din diferite direcţii, deocamdată, pot spune că nu excludem niciun scenariu în următoarele două-trei săptămâni", a afirmat el.

"Sunt conştient că principalele lupte urmează să aibă loc şi se vor întâmpla în acest an, în decurs de două-trei luni", a mai spus Danilov.

El se aşteaptă ca aproximativ jumătate din cei peste 320.000 de soldaţi mobilizaţi de Rusia în septembrie anul trecut să fie implicaţi în cel de-al doilea val, atunci când va avea loc.

Danilov i-a îndemnat pe aliaţii occidentali să trimită mai multe arme, inclusiv avioane de luptă - în cazul britanicilor, avioane Typhoon.

După interviul lui Danilov, acordat marţi, şi o purtătoare de cuvânt a armatei a declarat miercuri că există semne că Rusia se pregăteşte pentru o nouă ofensivă în sudul Ucrainei. "Nu doar pe uscat, ci şi pe mare şi în aer", a declarat la televiziunea naţională Natalia Humeniuk, şefa Centrului unit de coordonare a presei din cadrul forţelor de securitate şi apărare din sudul Ucrainei, relatează CNN.

Serviciile de informaţii ucrainene au observat schimbări în activitatea forţelor navale ruseşti în Marea Neagră, a precizat ea. "Aceasta creşte şi scade rapid, iar portavioanele de rachete se deplasează înainte şi înapoi", a spus ea.

Între timp, Ministerul Apărării din Belarus a declarat marţi că va organiza încă o săptămână de exerciţii militare comune cu Rusia. "Pe parcursul săptămânii, reprezentanţii militari din cele două ţări vor exersa planificarea comună a folosirii trupelor, pe baza experienţei anterioare din conflictele armate ale ultimilor ani", a precizat ministerul într-un comunicat.

CITEȘTE ȘI Putin dispune prin decret înfiinţarea unor centre militare comune ruso-belaruse în Belarus. El i-a însărcinat pe Şoigu şi Lavrov să negocieze cu Minskul în acest sens

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.