Franţa urmează să furnizeze Ucrainei 12 tunuri de tip Caesar de 155 de milimetri suplimentare, după ce i-a livrat 18 piese, dar şi mijloace antiaeriene, anunţă marţi ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, relatează Paris Match.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 12 tunuri cu rază medie de acţiune urmează să fie livrate ”în săptămânile viitoare” şi să fie ”finanţate în cadrul Fondului de Susţinere în valoare de 200 de milioane de euro”, înfiinţat de Franţa, precizează el într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean.

Franţa a livrat până în prezent Ucrainei 18 tunuri de tip Caesar - dintre care unul a fost scos din uz.

Danemarca a promis Ucrainei, la jumătatea lui ianuarie, 19 tunuri de tip Caesar.

Copenhaga a comandat aceste piese de artilerie, în perioada 2017-2019, grupului francez Nexter.

Însă livrările au întârziat, iar Franţa a livrat Danemarcei doar câteva tunuri de tip Caesar.

”Avem acum o mulţime de (tunuri de tip caesar) care nu este deloc de neglijat”, a comentat Lecornu.

RADAR GROUND MASTER 200

Franţa s-a angajat tot marţi să livreze Ucrainei un radar de tip  Ground Master 200 (GM200), produs de Thales.

Acest radar cu rază medie de acţiune permite detectarea unei aeronave inamice de la distanţa de 250 de kilometri şi angajarea acesteia de la 100 de kilometri distanţă - chiar dacă zboară cu viteză mică şi la altitudine mică, ca dronele, sau la mare altitudine, ca avioanele de luptă.

El asigură totodată o protecţie împotriva rachetelor şi tirurilor de artilerie, prin alertarea trupelor la sol cu privire la tiruri inamice, dă asigurări producătorul, care a vândut peste 80 de exemplare în înttreaga lume.

Radarul poate fi transportat cu un camion.

RACHETE DE TIP SOL-AER CROTALE

Parisul a angajat totodată ”discuţii cu aliaţii noştri pentru a avea un stoc mereu suficient” de rachete franceze sol-aer de tip Crotale pentru Ucraina, a subliniat Lecornu.

Racheta de tip Crotale a fost furnizată unui număr de 15 ţări, inclusiv Greciei, Finlandei şi Coreei de Sud.

”Acest material ne ajută să ne apropiem de ziua victoriei noastre. (Rachetele de tip) Crotale îşi distrug 100% ţintele, deci este foarte important să se închidă cerul ucrainean”, a comentat Oleksii reznikov.

Ministrul francez al Apărării a anunţat trimiterea a 150 de militari francezi în polonia, în vederea formării unor militari ucraineni.

În ceea ce priveşte avioanele de luptă cerute de Kiev aliaţilor săi din occident, ministrul ucrainean nu a formulat nicio cerere exactă Franţei.

”Nu am discutat despre tipul de avion”, precum avionul francez de luptă de tip Mirage, a subliniat ministrul ucrainean al Apărării.

”Am subliniat doar că aviaţia tactică este o componentă a apărării antiaeriene” şi că ”avem nevoie să ne consolidăm capacităţile de apărare a spaţiului aerian”, a declarat Reznikov.

”Sunt optimist” în privinţa obţinerii la timp a avioanelor de luptă occidntale şi ”sper că acest lucru va fi în curând posibil”, a conchis Reznikov, după ce preşedintele american Joe Biden s-a opus luni livrării Ucrainei de avioane de luptă de tip F-16 americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.