Şefii Apărării din Statele Unite şi Coreea de Sud au stabilit marţi ca cele două ţări să desfăşoare mai multe exerciţii militare comune şi să planifice o "descurajare nucleară" pentru a contracara ambiţiile de înarmare ale Coreei de Nord şi pentru a preveni un război, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul american al apărării Lloyd Austin, care a venit în vizită la Seul, şi omologul său sud-coreean Lee Jong-sup au transmis o declaraţie comună prin care anunţă că cele două ţări au convenit să "extindă şi să consolideze nivelul şi domeniul de aplicare" al exerciţiilor lor militare comune în faţa "provocărilor continue" ale Phenianului.

"Pentru a realiza pacea în peninsula coreeană, prin consolidare, ne-am angajat să extindem scara şi să ridicăm nivelul exerciţiilor şi al antrenamentelor combinate", a declarat Lee într-o conferinţă de presă comună.

Şefii apărării au decis să desfăşoare mai multe mijloace strategice americane, cum ar fi portavioane şi bombardiere.

Lee a declarat că cele două ţări vor organiza în februarie exerciţii având pe masă scenariul unor atacuri nucleare nord-coreene, având drept scop să-şi îmbunătăţească planificarea şi implementarea comună a deciziilor în domeniul nuclear şi să stimuleze schimbul de informaţii.

Această întâlnire cu omologul american a avut loc în contextul în care Coreea de Sud face presiuni pentru a consolida încrederea publică în disuasiunea americană extinsă - capacitatea militară, în special a forţelor nucleare ale Washingtonului, de a descuraja atacurile asupra aliaţilor săi.

Peste 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, moştenire a Războiului din Coreea din 1950-1953, care s-a încheiat printr-un armistiţiu, şi nu printr-un tratat de pace.

Tensiunile militare din peninsulă au crescut brusc în ultimul an, Coreea de Nord efectuând un număr record de teste cu armament, inclusiv cu cea mai avansată rachetă balistică intercontinentală (ICBM) de până acum, în ciuda sancţiunilor internaţionale.

Phenianul a declarat anul trecut că statutul său de putere nucleară este "ireversibil".

La 26 decembrie, cinci drone nord-coreene au intrat pe teritoriul sud-coreean, un incident nemaiîntâlnit în ultimii cinci ani, ceea ce a determinat Seulul să trimită avioane de luptă ca răspuns.

Consolidarea cooperării dintre Washington şi Seul este necesară având în vedere "mediul de securitate în schimbare", a declarat Lee Jong-sup în conferinţa de presă, referindu-se la "recentele încercări ale Coreei de Nord de a-şi consolida programele nucleare şi de rachete".

Cei doi aliaţi vor organiza un "exerciţiu de simulare" în februarie pentru a-şi îmbunătăţi comunicarea, inclusiv "opţiunile de descurajare şi de răspuns" la ameninţările nucleare ale Phenianului în peninsulă. Operaţiunile comune ale SUA şi Coreei de Sud înfurie însă Nordul, care le consideră un preambul al unei invazii viitoare şi a ripostat adesea prin ameninţări şi manevre militare.

Este a treia oară când Lloyd Austin vizitează Seulul în calitate de secretar american al apărării. El s-a întâlnit marţi şi cu preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, iar acesta din urmă a lăsat să se înţeleagă în această lună că ţara sa ia în considerare posibilitatea de a-şi dezvolta propriile arme nucleare. A fost pentru prima dată în ultimele decenii când un lider sud-coreean a evocat această idee. Dar, de atunci, administraţia Yoon a revenit asupra declaraţiilor, subliniind că Seulul este împotriva proliferării armelor atomice. La rândul său, Lloyd Austin a reiterat marţi că arsenalul american "în ansamblul său", dar mai ales armele sale nucleare, descurajează atacurile împotriva aliaţilor săi.

Potrivit lui Hong Min, cercetător la Institutul coreean pentru Unificare Naţională, vizita lui Lloyd Austin reflectă dorinţa Washingtonului de a "pune capăt acestor îngrijorări crescânde" în Coreea de Sud. În Nord, Kim Jong-un a cerut recent creşterea "exponenţială" a armelor nucleare ale Phenianului şi o "consolidare masivă a puterii militare" în 2023, în faţa a ceea ce el consideră a fi ameninţări din partea SUA şi a vecinului său din peninsulă.

Pe de altă parte,  Coreea de Sud s-a confruntat cu presiuni tot mai mari pentru a se alătura eforturilor conduse de SUA de a contracara influenţa crescândă a Chinei şi de a ajuta Ucraina în lupta cu Rusia. În timpul vizitei de luni la Seul, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat Coreea de Sud să-şi sporească sprijinul militar acordat Ucrainei. 

Întrebat despre comentariile lui Stoltenberg, Lee a spus că monitorizează situaţia, dar a refuzat să dea detalii despre orice sprijin militar pentru Ucraina.

Următoarea escală a şefului Pentagonului în turneul său asiatic sunt Filipinele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.