Subiectul unui transfer de avioane de luptă de tip F-16 aparţinând Forţelor Aeriene poloneze nu face obiectul niciunei ”discuţii oficiale”, anunţă marţi adjunctul ministerului polonez al Apărării, Wojciech Skurkiewicz, la o zi după refuzul Statelor Unite de furnizat acest tip de aeronave Kievului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru moment, nu există nicio deiscuţie oficială despre transferul (de avioane de vânătoare de tip) F-16” poloneze Ucrainei, declară AFP Wojciech Skurkiewicz.

”Subiectul nu există”, subliniază el.

Polonia deţine 48 de avioane de luptă de tip F-16, de fabricaţie americană.

Wojciech Skurkiewicz face aceste declaraţii după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat, luni, că ”ne coordonăm cu partenerii din NATO toate demersurile noastre vizând o consolidare a forţelor apărării ale Ucrainei”.

”Aşa cum s-a întmplat în urmă cu câteva luni, în privinţa (avioanelor de concepţie sovietică) MiG, orice nouă forţă aeriană va fi înfiinţată şi transferată în coordonare cu statele membre NATO. Noi acţionăm în deplină coordonare”, a subliniat şeful Guvernului de la Varşovia.

Luni, preşedintele american Joe Biden a refuzat în mod categoric ideea de trimite Ucrainei avioane de luptă americane de tip F-16.

”Nu”, i-a răspuns şeful statului american unui jurnalist care-l întreba, la Casa Albă, despre posibilitatea de a furniza aeronavele pe care le cer liderii ucraineni.

În Uniunea Europeană (UE), Berlinul a respins categoric ideea de a trimite avioane de luptă, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat, în mod prudent, că ”prin definiţie, nu este exclus nimic” şi a dat asigurări că ucrainenii nu i-au cerut, până în prezernt, aşa ceva.

Macron a discutat cu premierul olandez Mark Rutte, care a lansat ideea trimiterii Ucrainei de avioane de tip F-16.

Rutte a subliniat că nu există niciun ”tabu” în acest subiect, dar că ar fi ”un pas mare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.