Anchetatorii internaţionali anunţă că urmează să dezvăluie - luna viitoare - rezultatul unei anchete cu privire la ”celelalte părţi” implicate în doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines - identitatea celor care au tras racheta care a doborât avionul deasupra estului Ucrainei -, după ce trei persoane au fost găsite vinovate vinovate în decembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste rezultate privesc investigaţiiloe cu privire la cine a tras racheta care a doborât avionul de tip Boeing 777-200ER în Donbas, în 2014, şi cu privire la cine a furnizat proiectilul de fabricaţie rusească.

Cei doi ruşi şi un ucrainean care au fost condamnaţi în contumacie la închisoare pe viaţă de către un tribunal olandez nu au fost găsiţi vinovaţi de faptul că au ”apăsat pe trăgaci”, ci de faptul că au ajutat la aducerea rachetei de tip BUK în Ucraina.

Anchetatorii urmează să dezvăluie - într-o conferinţă de presă, la Haga, la 8 februarie - ”rezultatele anchetei în curs cu privire la alte părţi implicate în distrugerea zborului MH17”, a anunţat miercuri, într-un comunicat Echipa Internaţională Comună de Investigaţie (JIT).

Rudele victimelor urmează să fie informate cu prioritate, precizează JIT.

”În afară de implicarea RPD («republica populară» de la Doneţk), JIT a anchetat cu privire la echipajul (rachete de tip) BUK-TELAR şi la cei care au fost responsabili de furnizarea acestui sistem de armament rusesc care a doborât (zborul) MH17”, precizează Echipa.

Judecătorii olandezi au conchis că ruşii Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski şi ucrainanul Leonid Harcenko erau membri ai ”republicii” de la Doneţk şi că acest grup se afla sub controlul Moscovei, însă că nu era clar cine a folosit în mod efectiv sistemul de rachetă de tip BUK împotriva avionului doborât.

Toţi cei 298 pasageri şi membri ai echipajului au fost ucişi, în timp ce aeronava care asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost aiinsă deasupra estului Ucrainei într-o zonă aflată sun controlul separatiştilor proruşi, la 17 iulie 2014.

Din JIT fac parte membri din Olanda, Australia, Belgia, Malaysia şi Ucraina, ţările cele mai afectate de această tragedie.

Moscova neagă orice implicare şi a respins verdictul drept ”scandalos”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat miercuri ”admisibile” majoritatea plângerilor depuse de Olanda cu privire la doborârea zborului MH17.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.