Separatişti proruşi anunţă luni că au cucerit două sate - Krasnopolivka şi Dvurecie -, situate în apropiere de Soledar, un orăşel pe a cărui cucerire Moscova a revendicat-o în urmă cu peste o săptămână, dar pe care Kievul nu recunoaşte nici până în prezent că l-a pierdut, despre care liderul separatist al ”republicii” de Doneţk Denis Puşilin a anunţat luni, la televiziunea rusă că a fost distrus şi a cărui cucerire de către ruşi marchează încercuirea oraşului Bahmut, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Puşilin s-a afişat duminică la Soledar.

El a confirmat luni, la televiziunea rusă, că ”oraşul (Soledar) este distrus” şi că nu mai există ”aproape nicio clădire întreagă”.

Potrivit armatei ruse, cucerirea orăşelului Soledar este o etapă în vederea cuceririi Bahmutului, pe care încearcă să-l cucerească din vară şi unde cele două părţi poartă o bătălie feroce.

Potrivit lui Denis Puşilin, luptele se ”intensifică” la Bahmut, iar trupele ruseşti ”înaintează”.

El susţine că unităţi din grupul paramilitar rus Wagner controlează înălţimi strategice în apropiere.

”Situaţia rămâne destul de dificilă, dar unităţile noastre înaintează aproape peste tot”, anunţă el.

Puşilin anunţă totodată un ”transfer masiv” de trupe ucrainene către Bahmut.

Duminică seara, Denis Puşilin a difuzat o înregistrare video în care susţine că apare la Soledar, în mijlocul unor imobile cu faţada înnegrită şi ferestrele sparte.

”Trebuia să aflăm dacă este necesar să desfăşurăm puncte de ajutor umanitar”, declara el în această înregistrare video.

Puşilin adăuga că ”au rămas puţini locuitori” în acest orăşel care avea aproximativn 10.000 de locuitori înainte de război, situat la nord de Bahmut.

Cucerirea orăşelului Soledar a fost anunţată de către armata rusă la 13 ianuarie, care a recunoscut - un fapt extrem de rar - rolul hotărâtor al mercenarilor din Wagner în Bătălia de la Soledar.

Ucraina nu a recunoscut nici până în prezent în mod oficial că a pierdut Soledarul.

Kievul anunţă că luptă în continuare în partea de vest a orăşelului Soledar.

Luni, administraţia regională a anunţat ”ostilităţi active în apropiere de bahmut şi Soledar”, fără să facă vreo altă precizare.

”Oamenii din Wagner care ne-au însoţit în timpul vixzitei, ne-au spsu cât de sângeroase au fost bătăliile aici”, mai declară Denis Puşilin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.