Fostul însărcinat neozeelandez cu lupta împotriva pandemiei covid-19, Chris Hipkins, în vârstă de 44 de ani, a fost desemnat de către deputaţii Partidului Laburist să o înlocuiască pe Jacinda Ardern în postul de premier, anunţă vineri într-un comunicat formaţiunea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chris Hipkins urmează să fie desemnat în mod oficial duminică, de către conducerea partidului, înainte să devină al 41-lea premier al Noii Zeelende, în urma demisiei surpriză a lui Jacinda Ardern, joi.

Noul şef al Guvernului urmează să-şi conducă partidul în alegerile generale prevăzute în octombrie - în care nu porneşte ca favorit, potrivit sondajelor de opinie.

Activitatea lui Chris Hipkins a fost salutată la televiziune de către Ministerul însărcinat cu elaborarea răspunsului împotriva pandemiei covid-19, într-o ţară care şi-a închis frontierele pentru a limita riscul infecţiei şi care le-a redeschis abia în august.

Considerat un politician experimentat, cu o experienţă de 14 ani în Parlament, el a recunoscut anul trecut că oamenii erau sătui de restricţiile stricte anticovid şi a prezentat închiderea frontierelor drept o măsură ”dificlă”.

Chris Hipkins - ministru de Interne din iunie - a deţinut anterior portofoliile Educaţiei şi Servicilor Publice.

Jacinda Ardern, în vârstă de 42 de ani, a demisionat joi şi a dat asigurări că ”nu mai are suficientă energie” pentru a continua să guverneze după cinci şi jumătate la putere.

Ea s-a confruntat, în mandatul său, cu pandemia covid-19, cu o erupţie vulcanică sângeroasă şi cu cel mai grav atentat comis vreodată în Noua Zeelandă, soldat cu moartea a 51 de credincioşi la o moschee, la Christchurch, comis de către un adept al supremaţiei albilor, în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.