Compania RetuRO are obligaţia de a porni sistemul de returnare a ambalajelor care vor fi reciclate pe data de 30 noiembrie, când vor apărea primele puncte unde cetăţenii le vor putea returna şi vor putea primi 50 de bani pentru acestea, a anunţat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Tanczos Barna a declarat, miercuri, la Antena 3, că ”Sistemul de Garanţie – Returnare (SGR) a intrat în linie dreaptă şi a fost înfiinţată compania RetuRO, de producătorii şi comercianţii care implementează acest program în România şi care va pune la punct sistemul de garanţie-returnare.
Astăzi, când vorbim, este deschisă aplicaţia în care toţi producătorii care pun pe piaţă produse ambalate în ambalaje SGR trebuie să se înregistreze în sistemul informatic.
Aceşti producători au primit informări şi notificări de la RetuRO prin firmele de distribuţie care distribuie produsele pe piaţă. În acelaşi timp, şi comercianţii care vând direct către cetăţeni aceste produse au fost informaţi şi trebuie să se înregistreze în sistemul informatic, gestionat de compania RetuRO”, a spus ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, până la sfârşitul lunii februarie, zeci de mii de producători şi comercianţi vor fi luaţi în evidenţă şi se va crea baza de date la nivel naţional care asigură implementarea acestui sistem. 
Tanczos Barna a precizat că este obligaţia fiecărui producător de bunuri ambalate în ambalaje SGR – pet, sticlă sau metal, de la 0,1 litri până la 3 litri de a fi luat în evidenţă. 
”Toţi producătorii au această obligaţie, nu este o opţiune, sistemul SGR fiind obligatoriu pentru toţi producătorii şi pentru toţi comercianţii care lucrează pe această piaţă.În acelaşi timp, vom aproba în săptămânile următoare, în luna februarie, şi penalităţile care vor fi plătite de producătorii care pun pe piaţă asemenea produse şi care nu realizează ţintele de recuperare din piaţa ambalajelor prin sistemul SGR. 
Penalitatea va fi plătită, în primă fază, de RetuRO, în cazul în care nu se ating ţintele de 65% în primul an, care apoi, în câţiva ani, trebuie să ajungă apoi, la 90%. Fără penalităţi şi fără constrângere lucrurile nu funcţionează. Compania RetuRO trebuie să fie operaţional din data de 30 noiembrie, când vor apărea primele puncte unde cetăţenii vor putea returna ambalajele şi vor putea primi 50 de bani pentru ambalajele returnate”, a afirmat ministrul.
Ministrul Mediului a explicat că va exista o perioadă de tranziţie în care, pe piaţă, vor exista atât ambalaje SGR, cât şi ambalajele vechi. 
”Există o perioadă de 6 luni în care produsele vechi vor fi consumate şi ambalajele vechi vor ieşi din piaţă după care, în piaţă, vor exista doar ambalaje SGR pentru aceste categorii de bunuri”, a conchis Tanczos Barna.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.