Eliberarea a trei membri ucraineni ai Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE, care sunt deţinuţi ilegal de Rusia de peste zece luni, este o chestiune de autoritate a OSCE şi de încredere în această organizaţie, a declarat Evgheni Tsymbaliuk, reprezentantul permanent al Ucrainei la Organizaţiile Internaţionale de la Viena, potrivit Ukrinform.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia a fost făcută la o reuniune a Consiliului Permanent al Organizaţiei Securităţii şi Cooperării în Europa (OSCE).

Ambasadorul ucrainean a subliniat că, în 9 ianuarie, un fost membru al Misiunii Speciale a OSCE şi în prezent oficial al Secretariatului OSCE Maksim Petrov a împlinit 43 de ani, în captivitate ilegală la ruşi.

”Împreună cu alţi doi oficiali ai OSCE, Vadim Golda şi Dmitro Shabanov, Maksim Petrov se află în detenţie ilegală de peste zece luni după ce a fost luat ostatic de Federaţia Rusă, care încă stă cu noi la masă. Eliberarea acestor oameni ţine de credibilitatea OSCE, în care Rusia încă îşi păstrează, în mod nejustificat, locul”, a spus Tsymbaliuk.

El a adăugat că respingerea unui nou Dialog de Securitate European al OSCE, închiderea misiunilor OSCE din Ucraina, blocarea bugetului anual al organizaţiei, redurea nejustificată a mandatului misiunii OSCE în Moldova reprezintă ”cea mai bună ilustrare a adevăratelor intenţii ascunse ale Rusiei în ce priveşte organizaţia noastră”.

”Sub pretextul dialogului şi solicitărilor de a lua în considerare interesele sale, Moscova va şantaja şi distruge OSCE din interiorul său dacă statele participante nu acceptă viziune sa «alternativă» asupra Organizaţiei. Ce doreşte Rusia este să reducă OSCE la originile sale din «războiul rece» cu zone de influenţă şi un echilibru al marilor puteri”, a afirmat diplomatul ucrainean.

Patru ucraieni, membri naţional al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE, au fost reţinuţi în Doneţk şi Lugansk, regiuni ocupate de ruşi, după 24 februarie. Ulterior, unul dintre ei a fost eliberat.

În septembrie, presa de propagandă din Rusia a relatat că doi membri ai Misiunii Speciale a OSCE, Maksim Petrov şi Dmitro Shabanov (interpret şi asistent de securitate), au fost ”găsiţi vinovaţi de înaltă trădare şi condamnaţi la 13 ani de închisoare de către aşa-numita «curte supremă a LPR (autointitulata Republica Populară Lugansk – n.r.)»”.

Într-un interviu acordat Ukrinform în decembrie, secretarul general al OSCE Helga Maria Schmid a afirmat că asigurarea eliberării personalului Misiunii Speciale este una dintre priorităţile sale şi a crut eliberarea imediată şi necondiţionată a membrilor misiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.