Fostul director al Agenţiei Spaţiale ruse Roscosmos Dmitri Rogozin a anunţat miercuri că i-a trimis preşedintelui francez Emmanuel Macron o bucată de şrapnel care l-a rănit la spate, în decembrie, într-un hotel din Doneţk, în estul Ucrainei, tras, susţine el, de un tun francez de tip Caesar, furnizat de Franţa Kievului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dmitri Rogozin, care conduce în prezent un grup de consilieri militari ce oferă o asistenţă forţelor separatiste proruse din Ucraina, a fost rănit la spate, în decembrie, într-un atac ucrainean asupra unui hotel din Doneţk, în estul Ucrainei, aflat dub control rus, soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi.

Fostul şef al Agenţiei Spaţiale ruse a dat asigurări că acest incident a avut loc în timpul unei ”reuniuni de lucru” în restaurantul hotelului.

Potrivit televiziunii publice ruse Rossia 24, fostul director al Roscosmos îşi sărbătorea în hotel împlinirea vârstei de 59 de ani - cu invitaţi şi muzicieni.

El a anunţat după atac că a fost operat la spital, după ce i-a intrat o bucată de obuz deasupra omoplatului drept.

Dmitri Rogozin - un susţinător aprig al ofenivei din Ucraina - a anunţat că i-a scris ambasadorului francez la Moscova Pierre Levy.

”În această anvelopă, împreună cu scrisoarea mea, veţi vedea un fragment de obuz dintr-o piesă de artilerie franceză de 155 de milimetri Caesar”, afirmă el în această scrisoare deschisă, publicată pe Telegram.

”El mi-a perforat umărul stâng şi s-a oprit în a cincea vertebră cervicală. Numai un milimetru şi ar fi putut să mă omoare sau să mă lase invalid”, scrie el.

Contactată de AFP, Ambasada Franţei la Moacova nu a dorit să comenteze imediat.

În bombardamentul în care a fost rănit Dmitri Rogozin au fost ucişi doi prieteni de-ai săi, afirmnă el.

”Toate victimele noastre sunt pe conştiinţa voastră”, acuză el.

”Vă  cer să-i înmânaţi fragmentul scos de către chirurgi din coloana mea vertebrală preşedintelui francez Emmanuel Macron”, mai afrimă oficialul rus.

”Şi spuneţi-i că nimeni nu va scăpa de responsabilitatea crimelor de război”, adaugă Dmitri Rogozin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.