Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost transmis Secretariatului General al Guvernului. Potrivit proiectului, cotizaţiile a căror valoare individuală depăşeşte 3 salarii de bază minime brute pe ţară se vor încasa numai prin conturi bancare, iar partidele politice pot încheia contracte de împrumut având ca obiect sume de bani, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit AEP, proiectul are în vedere asigurarea, consolidarea si creşterea transparenţei şi a integritӑţii ȋn finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Proiectul de act normativ vizează, de asemenea, consolidarea disciplinei financiare a partidelor politice, precum şi creşterea gradului de transparenţă cu privire la veniturile şi cheltuielile realizate de partidele politice.

Totodată, proiectul propune acţiuni specifice implementării Măsurilor nr. 4.6.1., 4.6.2. şi 4.6.5. din Strategia naţională anticorupţie (SNA) 2021-2025 şi Măsurii 8.3.5. din Strategia naţională privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi "O Românie echitabilă" 2022-2027, se mai arată în comunicat.

Principalele prevederi ale proiectului de lege

Proiectul de lege prevede că cotizaţiile a căror valoare individuală depăşeşte 3 salarii de bază minime brute pe ţară se vor încasa numai prin conturi bancare.

Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, precum şi de a comunica Autorităţii Electorale Permanente, până la data de 31 mai a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au depus în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 3 salarii de bază minime brute pe ţară. Donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Donaţiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 300 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Partidele politice pot încheia contracte de împrumut având ca obiect sume de bani, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora. Împrumuturile contractate de la persoane fizice vor fi încheiate numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare-primire. Termenul de restituire nu poate fi mai mare de 5 ani. Împrumuturile în bani care nu sunt restituite se pot constitui în donaţii numai cu acordul scris al părţilor şi numai dacă nu s-a atins în anul respectiv plafonul pentru donaţii prevăzut la art. 6 alin. (1), până la concurenţa acestui plafon.

Partidele politice pot încheia contracte de împrumut de folosinţă având ca obiect doar bunuri imobile cu destinaţia de sedii. Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic într-un an fiscal nu pot depăşi 0,025% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pe anul respectiv. Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 300 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Valoarea totală a sumelor de bani care fac obiectul împrumuturilor acordate partidelor politice de către persoanele juridice controlate direct sau indirect de o altă persoană ori de un grup de persoane fizice sau juridice nu poate depăşi limitele prevăzute la alin. (6) - (8).

Acordarea de împrumuturi de către partide politice sau alianţe politice către persoane fizice sau juridice este interzisă. Spaţiile care fac obiectul alin. (4) nu pot fi închiriate unor terţi şi nici nu pot fi folosite pentru a obţine venituri proprii.” Reducerile de preţ acordate partidelor politice se vor înregistra distinct în contabilitatea proprie a partidului politic, conform normelor emise de Ministerul Finanţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.