Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că răspunsul cancelarului Austriei referitor la aderarea României la spaţiul Schengen este, fără să vrea, „un cadou pentru Vladimir Putin”, pentru că a dovedit, între altele, că solidaritatea europeană s-a rupt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sigur că este un cadou, dar nu cred că asta a fost intenţia cancelarului. Cancelarul, foarte neinspirat, pe o chestiune de politică internă a dat un răspuns mizerabil. Nu cred că a vrut să îi facă un cadou lui Putin, dar i-a făcut, fiindcă avea nevoie Uniunea Europeană de o poveste de succes în această perioadă de tensiuni interne. Şi asta era o poveste de succes - «Uite război, criză economică, criză energetică, şi totuşi reuşim să lărgim spaţiul Schengen şi Europa poate să fie solidară». Şi această solidaritate s-a rupt. Orice moment când se rupe solidaritatea pentru Vladimir Putin este un cadou, fără doar şi poate, dar nu cred că asta a fost intenţia” a afirmat Kelemen Hunor, întrebat joi la Interviurile Digi 24 dacă veto-ul Austriei privind aderarea României la Schengen a fost un cadou pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

El a adăugat că România a fost umilită pe nedrept şi că este furios din această cauză.

„Am fost umiliţi pe nedrept. Sunt furios, încă nu mi-a trecut şi nici nu îmi trece foarte repede. Austria a făcut o măgărie şi a dat un vot politic. Austria a încălcat bunul simţ, acordul Schengen. Cancelarul nu a ţinut cont nici de poziţia PPE. Putem să ne întrebăm dacă există o disciplină în Partidul Popular European, dar asta nu e o chestiune ideologică. Nu a fost un vot ideologic. A căutat o rezolvare la o problemă de politică internă. Ar fi o mare greşeală când ne blochează pe nedrept Austria să aruncăm cu noroi unii în ceilalţi. Soluţii? La o decizie o politică greşită trebuie să dai un răspuns politic şi aşa trebuie să facă România. Când va face, nu ştiu. Dar în Consiliu se votează. Şi nu este foarte greu să găseşti acel punct când Austria are nevoie de votul tău. România ca stat nu poate să îşi permită să fie umilită şi să nu răspundă fiindcă atunci lumea va înţelege că merge şi aşa”, a explicat liderul UDMR.

Acesta a mai spus că nu are competenţe pe Schengen, Consiliul European, însă poate să ceară Suediei să repună subiectul aderării pe ordinea de zi, anul viitor. 

„Consiliul European nu are competenţe pe spaţiul Schengen şi nu va putea să schimbe decizia din JAI. Poate să ceară Suediei să repună pe ordinea de zi în 2023 subiectul. Eu cred că suedezii vor fi de acord. Nu pot să cer eu. Dacă mă întreabă cineva, asta ar fi soluţia foarte rapidă. Şi cu spaniolii merge, dacă un faci în prima jumătate, în a doua jumătate când Spania are preşedinţia UE. Problema e să facem anul viitor. În 2024 sunt alegeri, pleacă Comisia actuală, vine o nouă Comisie, nu merge”, a explicat Kelemen Hunor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.