Reprezentanţii USR au acuzat că majoritatea PSD-PNL-UDMR a readoptat legea avertizorilor de integritate fără a accepta amendamentele partidului, fapt pentru care a rezultat o formă a propunerii legislative care descurajează în continuare raportările anonime. Astfel, va fi îngreunată dezvăluirea neregulilor din instituţiile publice şi sunt ridicate obstacole în accesarea fondurilor prin PNRR, în condiţiile în care această lege reprezintă jalon în PNRR, mai susţine formaţiunea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Legea votată astăzi este una extrem de importantă. Ea constituie un instrument în prevenirea şi combaterea corupţiei şi reprezintă jalon în PNRR, o condiţie pentru ca România să poată accesa banii europeni. Din această perspectivă, era foarte important ca legea să respecte întru totul directiva europeană, directivă care trebuia transpusă încă din decembrie 2021. Nu s-a întâmplat acest lucru. Transpunerea s-a încercat cu o mare întârziere şi, în prima fază, coaliţia PSD-PNL-UDMR a impus adoptarea unei variante catastrofale a legii. Varianta de astăzi este un pic mai bună decât cea adoptată în iunie 2022, dar prezintă în continuare deficienţe majore în privinţa încurajării avertizorilor anonimi să formuleze sesizări şi informări către autorităţi şi către public. Condiţia suplimentară ca aceste sesizări să fie depuse doar în cazul existenţei unor indicii temeinice va descuraja formularea de sesizări. Ca să ne dăm seama mai bine, indicii temeinice înseamnă un nivel probator aproape similar cu cel impus de lege pentru măsurile preventive, un nivel exagerat. Din perspectiva noastră, se introduce o vulnerabilitate majoră în ceea ce priveşte atragerea fondurilor din PNRR şi, de aceea, ne-am abţinut astăzi la vot”, a declarat Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei, conform unui comunicat de presă al partidului.

USR a formulat mai multe amendamente la proiectul de lege privind protecţia avertizorilor în interes public, ţinând cont de criticile a zeci de organizaţii neguvernamentale care au arătat că formele votate de coaliţia PSD-PNL-UDMR - atât în iunie, cât şi după reîntoarcerea legii în Parlament spre reexaminare - descurajează raportarea anonimă şi, implicit, dezvăluirea neregulilor.

Concret, USR a propus ca şi raportările care nu cuprind numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public să fie examinate şi soluţionate în măsura în care conţin suficiente informaţii referitoare la încălcări ale legii.

Sursa citată mai spune că majoritatea PSD-PNL-UDMR a impus însă ca examinarea şi soluţionarea să se facă doar dacă raportările conţin „indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”, ignorând practic Directiva UE pe care ar trebui să o transpună legea (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii), care interzice să se diminueze nivelul de protecţie acordat deja unui avertizor.

Camera Deputaţilor a adoptat, din nou, decizional proiectul de lege privind protecţia avertizorilor în interes public care transpune o directivă UE, după ce preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea în Parlament, spre reexaminare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.