Morminte romane care datează de acum aproximativ 2.000 de ani au fost dezgropate din nou în nordul Fâşiei Gaza, o enclavă palestiniană aflată sub controlul islamistului Hamas, a anunţat luni Ministerul local al Antichităţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul acestui an, muncitorii palestinieni au descoperit aproximativ 30 de morminte din epoca romană în Beit Lahia, locul unui proiect de construcţie finanţat de Egipt, ca parte a eforturilor de reconstrucţie a Gazei după războiul Hamas /Israel din mai 2021.

În urma acestei descoperiri, o parte din lucrările de construcţie au fost întrerupte, iar cercetările au continuat la faţa locului, ceea ce a favorizat noi descoperiri, a declarat luni pentru AFP Fazl al-Atal, şeful echipei. 

„Până acum au fost găsite 51 de morminte romane datând din secolul I d.Hr.”, cu 20 mai multe faţă de câte au fost găsite la începutul anului, a adăugat el. „Ne aşteptăm să găsim în total între 75 şi 80 de morminte”, a spus Fazl al-Atal, care a lăudat munca la acest „prim cimitir roman complet descoperit în Gaza”. „Suntem în faza de documentare, cercetare şi protejare a şantierului. Scopul nostru este să aflăm (…) cauza morţii”, a adăugat Fazl al-Atal.

Această necropolă era adiacentă oraşului roman Anthedon, pe drumul către Ascalon, care este astăzi oraşul israelian Ashkelon, situat la ieşirea din enclava palestiniană aflată sub blocada israeliană. Situl este „de o mare importanţă şi este considerat o extindere a sitului anticului oraş Anthedon, care a fost un port al Gaza în perioada greacă şi romană”, a declarat directorul general de antichităţi al fâşiei din Gaza, Jamal Abu Reda.

În Israel şi teritoriile palestiniene, arheologia este un subiect sensibil, multe descoperiri fiind folosite pentru a justifica sau susţine pretenţiile politice ale fiecăruia dintre popoare. Cu toate acestea, dacă Israelul are un arsenal de arheologi care deţin un număr impresionant de comori antice, acest sector rămâne în mare parte în frig în Fâşia Gaza, un teritoriu sărac în care puţini specialişti lucrează din greu.

În afară de necropola romană, în ultimul an au fost descoperite în Gaza mozaicuri care datează din secolele V-VII şi o statuetă de piatră veche de peste 4.500 de ani, înfăţişând chipul unei zeiţe antice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.