Până de curând, maşinile hibride erau promovate ca un răspuns ecologic la cerinţele motorizării moderne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dar plasarea lor exclusiv în contextul protecţiei mediului ascunde alte avantaje, mai practice. Analizând avantajele şi dezavantajele hibridelor, trebuie subliniat şi faptul că acestea nu reprezintă o soluţie pentru toată lumea.

Când merită să cumperi o maşină hibridă?

Unul dintre motivele pentru care merită să arunci o privire mai atentă asupra hibridelor este popularitatea tot mai mare a acestui tip de motoare. Maşinile hibride nu mai sunt o curiozitate exotică pentru curajoşi, ci o alternativă reală la motoarele pe benzină şi diesel. Experienţa multor producători de maşini demonstrează că zvonurile despre neprofitabilitatea şi durabilitatea scăzută a hibridelor ar trebui considerate basme.

Deşi există multe motive pentru care consumatorii aleg tehnologia hibridă, argumentul final este – cel mai adesea – viabilitatea financiară. După cum se dovedeşte, devine din ce în ce mai clar în fiecare an – unităţile hibride sunt mult mai des plasate în listele de preţuri între motoarele diesel şi cele pe benzină. Chiar dacă preţul de pornire este puţin mai mare, de obicei acesta este dictat de echipamente suplimentare, de exemplu: o transmisie automată. Aşadar, nu trebuie să aştepţi economiile rezultate din funcţionarea mai ieftină, aşa cum era cazul în urmă cu câţiva ani.

Maşinile hibride - Tehnologia viitorului sau a prezentului?

Astăzi, atât pe piaţa de maşini second-hand, cât şi pe cea de auto noi, poţi întâlni multe modele în care propulsia hibridă s-a dovedit a fi perfectă. Una dintre cele mai populare maşini cu propulsie hibridă este Toyota Auris, al cărei succes este o remuşcare a acelor producători care – iniţial – nu au crezut în sinergia unui motor electric şi a unui motor cu combustie. Spre deosebire de foarte controversata Toyota Prius, prima maşină hibridă produsă în serie, Auris arată clasic şi nu iese în evidenţă faţă de alte maşini. Achiziţionarea ei nu mai este atât un manifest, cât o alegere pragmatică de cumpărături.

Alte exemple de maşini hibride arată că acest model de propulsie va funcţiona şi în cazuri mai puţin evidente – este foarte popular în limuzinele bine echipate, de exemplu: în Volkswagen Passat sau Skoda Superb. O astfel de utilizare a motoarelor hibride dezminte pretenţia că acestea sunt potrivite doar pentru maşinile mici, de oraş. Maşinile din segmentul D, bine echipate, sunt folosite nu numai pe şosea, ci şi în condiţii urbane. Bateriile hibridului plug-in pot fi reîncărcate de la o priză, astfel încât maşina să folosească doar motorul electric pentru distanţe mai scurte. Pe un traseu mai lung sau când este nevoie de mai multă putere, va intra în joc o unitate pe benzină. Acesta este un mare avantaj faţă de maşinile complet electrice, a căror limitare este autonomia la o singură încărcare.

Avantajele maşinilor hibride

Principalul argument în favoarea achiziţionării unei maşini hibride este economia de combustibil. Conform declaraţiilor producătorilor, acţionând uşor pedala de acceleraţie, poţi obţine un rezultat de aproximativ 4l/100 de km. În plus, un astfel de consum redus de combustibil este cel mai uşor de realizat în oraş, unde vehiculele clasice arată cel mai mare apetit pentru combustibil. Din acest motiv, hibridele sunt, de obicei, recomandate persoanelor care se deplasează adesea pe distanţe scurte, de exemplu: la muncă sau la cumpărături.

După cum poţi ghici cu uşurinţă, acesta nu este sfârşitul avantajelor maşinilor hibride. Pentru posesorii de hibride, o surpriză plăcută o reprezintă beneficiile suplimentare ale unui motor electric sub capotă. Modul de conducere cu motor electric, pe care îl vei întâlni în hibridele plug-in, îţi permite să reduci taxele de parcare în multe oraşe, accizele şi costurile asociate cu funcţionarea maşinii.

Problemele tipice, cunoscute de la motoarele diesel (de exemplu: defecţiuni ale turbocompresorului, roţi cu masă dublă, sisteme de injecţie sau ambreiaj), nu există la maşinile hibride. De asemenea, merită subliniate economiile rezultate din recuperarea energiei în timpul frânării. Deceleraţia nu numai că îţi permite să reîncarci bateriile, dar protejează şi discurile şi plăcuţele de frână. Conducerea economică a unei maşini hibride este foarte uşoară, ceea ce nu se poate spune despre designurile clasice.

Un segment separat îl merită confortul asociat conducerii urbane într-o maşină hibridă. Cea mai mare diferenţă se datorează liniştii care însoţeşte mişcarea lentă în trafic. Conducerea într-un ambuteiaj nu necesită pornirea unui motor pe benzină – un motor electric se ocupă de asta. Datorită acestui fapt, orice vibraţii ale motorului, smucituri de ambreiaj sau zgomot caracteristice motorinei sunt imperceptibile. Mişcarea fără probleme a unei maşini hibride cu transmisie automată redefineşte timpul petrecut în ambuteiaje. De acum încolo, nu trebuie să îţi faci griji că îl iroseşti în timp ce aştepţi lumina verde sau că deranjezi sistemul start-stop. Motorul electric are o mulţime de avantaje în oraş.

Aşadar, dacă doreşti să faci o schimbare şi să investeşti într-o maşină nouă, merită să iei în considerare una cu sistem de motorizare hibrid. Deşi preţul de achiziţionare al unei maşini de acest tip poate fi puţin mai ridicat, după o anumită perioadă, îţi vei mulţumi pentru această decizie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.