Proiectul unui Tribunal Special care să judece crimele Rusiei în Ucraina ar putea ”sorti eşecului” o anchetă care se desfăşoară în prezent a Curţii Penale Internaţionale (CPI), avertizează luni procurorul CPI Karim Khan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a propus miercuri să se înfiinţeze un Tribunal Special - susţinut de către ONU - care să urmărească în justiţie ”crimele de agresiune” ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Procurorul CPI Karim Khan îi răspunde lui von der Leyen îndemnând comunitatea internaţională să se concentreze asupra susţinerii - şi finanţării - CPI, care desfăşoară în prezent propria anchetă cu privire la crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina.

”Noi nu putem fi sortiţi eşecului. Avem nevoie de instrumentele necesare pentru a ne face treaba. Nu avem aceste instrumente”, avertizează Khan în faţa presei, în cadrul unei reuniuni anuale a celor 123 de ţări membre ale CPI, la Haga, unde a prezentat raportul anual.

Procurorul precizează că i s-au făcut ”multe promisiuni că orice iniţiativă (a unui Tribunal Special) nu va submina Curtea”, însă subliniază că CPI se confruntă deja cu un deficit bugetar.

”Trebuie să evităm fragmentarea şi să preferăm mai degrabă consolidarea”, insistă el.

RUSIA NU ESTE PARTE A CPI

CPI este competentă doar în eventuale crime de război şi cime împotriva umanităţii comise de către Rusia în Ucraina şi nu în ”crime de agresiune”, deoarece Moscova nu a semnat Tratatul de la Roma care instituie Curtea Penală Internaţională.

”Un tribunal ad-hoc competent în crime de agresiune ar permite să fie daţi în judecată cei mai înalţi lideri ruşi, care s-ar bucura, altfel, de imunitate”,sublinia Comisia Europeană.

Potrivit lui Khan, statele membre ar putea găsi mijloace care să permită CPI să inculpe un stat care nu este membru cu privire la crima de agresiune.

Bruxellesul s-a înşelat cu privire la imunitatea unor lideri ruşi, mai spune procurorul, care a anunţat că urmează să discute această problemă - personal - cu Ursula von der Leyen.

”UE a deformat în mod evident legea”, acuză el.

”Se pare că nu a înţeles deplin acest Statut de la Roma”, a declarat Karim Khan.

Ucraina şi mai multe ţări din Occident susţin îndemnurile CE la înfiinţarea unui Tribunal Special, iar Olanda a propus să-l găzduiască.

Rusia a respins în avans un eventual Tribunal Special drept ”ilegitim”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.