Statele Unite sunt pe cale să-şi consolideze sistemele de apărare în Orientul Mijlociu, în contextul tensiunilor cu Iranul, a anunţat în weekend un oficial american, Brett McGurk, potrivit căruia această cooperare probabil că a permis evitarea unui atac al Iranului asupra Arabiei Saudite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coordonatorul Consiliului Naţional american de Securitate pentru Orientul Mijlociu Brett McGurk a subliniat angajamentul Statelor Unite împotriva ”ameninţărilor iminente” în această regiune bogată şi emergentă, în cadrul Conferinţei anuale a Securităţii de la Manama, în Bahrain.

”Statele Unite sunt pe cale să construiască o arhitectură de apărare aeriană integrată în această regiune”, a anunţat Brett McGurk.

”Lucrul despre care am vorbit mult timp este pe cale să fie realizat, mulţumită unor parteneriate inovatoare şi unor noi tehnologii”, a declarat el.â

SUTE DE DRONE AMERICANE LA MAREA GOLFULUI

În cadrul acestei Conferinţe, comandantul Comandamentului Central american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), generalul Michael Kurilla, a anunţat sâmbătă desfăşurarea a peste 100 de drone la apele Golfului Persic până anul viitor - de către o Forţă Operaţională condusă de către Statele Unite.

Aceste anunţuri intervin după atacul, săptămâna trecută, la Marea Oman, a unui petrolier aparţinând unui miliardar israelian, atrinuit Iranului de către israel şi Statele Unite.

Statele Unite şi mai multe ţări de la Golful Persic denunţă cu regularitate acţiuni ale Iranului în această zonă maritimă deosebit de strategică, o cale de navigaţie cvasiexclusivă care leagă ţările petroliere de la Golful Persic de pieţele mondiale.

Forţele americane au ”expus şi decurajat ameninţări iminente” ale Iranului, a subliniat Brett McGurk, în urma unor dezvăluiri potrivit cărora Republica islamică ar lua în calcul un atac al rivalului său regional - regatul saudit.

”Acest atac probabil că nu a avut loc din cauza cooperării strânse în domeniul securităţii între Arabia Sauditră şi Statele Unite, care este permamentă şi continuă”, a insistat el.

În ultimele luni, Israelul a încercat săconvingă Occidentul să închidă uşa negocierilor cu Teheranul în vederea relansării Acordului istoric de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Aceste negocieri s-au desfăşurat la Viena şi se află într-un punct mort.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.