Europarlamentarul Dacian Cioloş a comentat, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima TV, contextul în care colegul său din Parlamentul European Alin Mituţă a depus o sesizare la Parchetul European pe tema achiziţiei autoturismelor BMW de către Poliţia Română. Cioloş consideră că „orice suspiciune de corupţie sau de proastă utilizare a fondurilor publice trebuie clarificată de instituţiile abilitate”, subliniind că are încredere în justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Acolo există o suspiciune legată de felul în care s-a produs o achiziţie publică în care au fost implicate şi fonduri europene. Cred că orice suspiciune de corupţie sau de proastă utilizare a fondurilor publice trebuie clarificată de instituţiile abilitate. Aici nu discut de nume. Avem justiţie, avem instituţii abilitate care sunt obligate şi au responsabilitatea asta: să adune date, să adune informaţii şi să ne spună ce se întâmplă acolo. Dar mai ales în situaţia în care vedem cum astfel de suspiciuni planează asupra României în mai multe colţuri din Europa şi ne lovim de aceste suspiciuni de fiecare dată când vrem să avansăm, sau ne cerem anumite drepturi, cu atât mai mult cred că astfel de situaţii trebuie clarificate cât mai repede”, a afirmat Dacian Cioloş. 
El a refuzat să exprime opinia sa cu privire la achiziţie, precizând că instituţiile din domeniul justiţiei au dovedit că pot să „îşi dacă treaba dacă au fost lăsate să-şi facă treaba”. 
„Nu declaraţii belicoase între partide sau între oameni politici vor clarifica lucrurile astea. Astea nu fac decât să alimenteze şi mai mult suspiciune că acolo există un amestec politic, că există interese politice sau de altă natură şi de asta cred că acel coleg al meu, Alin Mituţă, a făcut această sesizare e un lucru bun”, adaugă Cioloş. 
Europarlamentarul Renew Europe Alin Mituţă a anunţat, la sfârşitul lunii septembrie, că a sesizat Parchetul European cu privire la achiziţia BMW-urilor de către Poliţia Română. 
”Am sesizat Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi cu privire la achiziţia celor 600 de automobile de lux de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. Aşa cum a fost descris deja în spaţiul public, licitaţia prin care au fost achiziţionate aceste maşini ridică suspiciuni serioase, caietul de sarcini fiind precis proiectat în aşa fel încât un singur producător auto să se califice”, a anunţat Alin Mituţă, într-un mesaj pe Facebook.

G4Media a relatat că licitaţia prin care Inspectoratul general al Poliţiei Române (IGPR) cumpără 600 de maşini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firmă condusă de Michael Schmidt, prietenul preşedintelui Klaus Iohannis, este considerată ca fiind ”cu dedicaţie” atât de sindicatele din poliţie, cât şi de publicaţiile de profil auto.  

Contractul are o valoare de 98 de milioane de lei fără TVA. 

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu a contat această prietenie şi a subliniat că este inadmisibil ca numele şi poziţia sa să fie implicate într-o astfel de chestiune. Iohannis a adăugat că se aşteaptă ca autorităţile statului să facă verificări.

”Despre prietenia cu mine pot să vă spun că nu a contat, cu siguranţă, iar informaţiile mele despre această procedură sunt doar cele care au apărut pe sursele deschise, adică pe media. Însă pot să vă spun un lucru foarte clar, dacă există suspiciuni, atunci avem suficiente autorităţi competente să verifice aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis, referindu-se la achiziţia de automobile marca BMW de către Poliţia Română. 

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini BMW pentru Poliţie de la firma unui apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis, arătând că ”licitaţia este corectă, iar domnul Drulă dezinformează cu bună ştiinţă”. ”Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă - IGPR - cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate”, afirma Bode. El critica afirmaţiile fostului ministru al Transporturilor Cătălin Drulă: ”Drulă face acuzaţii grave, cu atac la persoană, vorbind de documente semnate de către dânsul. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Drulă cere DNA să se autosesizeze. Ce ar trebui să înţelegem acum? Că se autodenunţă”. Totodată, Bode susţinea că aceia care încearcă să denatureze scopul unor proiecte ale MAI încercând să obţină capital politic ”prin minciuni şi dezinformări” sunt ”oameni mici”. Referindu-se şi la discuţiile legate de alte achiziţii, Bode afirma: ”Am văzut o glumă pe reţele de socializare şi spunea că poliţiştii în aceste condiţii nu vor mai achiziţiona pistoale cu electroşocuri, vor achiziţiona urzici. E o glumă amară, dar suntem în situaţia asta”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.