Vânzarea colecţiei de artă a cofondatorului Microsoft Paul Allen, organizată în două zile de casa Christie's din New York, s-a încheiat cu un record de 1,62 de miliarde de dolari, cu cinci opere care au depăşit 100 de milioane de dolari fiecare, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acesta este un semn că piaţa de artă continuă să crească în ciuda incertitudinilor geopolitice şi economice, aceste cinci tablouri fiind toate vândute miercuri seară în timpul unei seri memorabile la Rockefeller Center din Manhattan.

Este vorba despre "Les Poseuses Ensemble - Petite version'" de Georges Seurat, vândut pentru 149,2 milioane de dolari, "La montagne Sainte-Victoire", de Paul Cézanne - 137,7 milioane de dolari, "Verger avec cyprčs", de Vincent Van Gogh - 117,1 milioane de dolari, "Maternité II", de Paul Gauguin - 105,7 milioane de dolari, şi "Birch Forest" de Gustave Klimt - 104,5 milioane d edolari. 

Cifra record absolută pentru o vânzare la licitaţie de opere de artă a fost stabilită miercuri seară pentru peste 1,5 miliarde de dolari. Joi seară, a doua parte a licitaţiei a atins doar 116 milioane de dolari. 

În total, în cele două zile, Christie's a anunţat  suma astronomică de peste 1,62 miliarde de dolari. 

"Colecţia lui Paul G. Allen a atras zeci de mii de vizitatori la galeriile de artă Christie’s din întreaga lume şi a intrat în istorie stabilind un record pentru cea mai scumpă licitaţie vreodată”, a afirmat, într-un comunicat de presă, CEO-ul casei din New York, Guillaume Cerutti.

În total, colecţia a inclus "155 de capodopere care acoperă 500 de ani de istorie a artei (şi) 100% s-au vândut. Dintre clienţii din întreaga lume, "28% din lucrări în funcţie de valoare au fost achiziţionate miercuri seară de clienţii asiatici", potrivit Christie’s.

Compania controlată de holdingul Artémis al miliardarului francez François Pinault anunţase că totalitatea sumei vânzărilor va fi distribuită cu organizaţii de caritate. În ciuda conflictului cu Bill Gates, partenerul său la înfiinţarea Microsoft în 1975, miliardarul american Paul Allen, şi-a semnat "Giving Pledge" în 2009, prin care dona majoritatea averii sale.

Valoarea acestei colecţii a depăşit recordul anterior deţinut de colecţia Macklowe, numită după un cuplu bogat din New York, care a ajuns la 922 de milioane de dolari la concurentul Sotheby's în primăvară.

Cu aceste vânzări şi cel al portretului lui Marilyn Monroe, "Shot Sage Blue Marilyn", de Andy Warhol adjudecat în mai pentru 195 de milioane de dolari, 2022 ar trebui să fie unul dintre cele mai profitabile din istoria pieţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.