Negocierile cu Rusia şi Ucraina în vederea implementării unei zone de protecţie în jurul Centralei Nucleare Zaporijia sunt ”foarte complicate”, declară joi directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi, care subliniază însă că nu-şi poate ”pierde răbdarea”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrala Nucleară Zaporijia, cea mai mare din Europa, este ocupată de la începutul lui martie de trupe ruseşti. Ea se află în teritoriul ucrainean anexat de către Rusia la sfârşitul lui septembrie, în apropiere de linia de demarcaţie dintre teritoriul ucrainean controlat de Kiev şi cel controlat de Moscova.

În contextul în care Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardarea instalaţiei de mai multe luni, AIEA a lansat, în urmă cu câteva săptămâni, negocieri cu privire la delimitarea unei zone securizate în jurul centralei - cerută de către secretarul general al ONU Antonio Guterres.

”Durează oribil de mult timp şi sunt primul care abia aşteaptă, dar nu pot să-mi permit să-mi pierd răbdarea şi trebuie să-mi continui eforturile”, declară AFP, într-un interviu în marja COP27, în Egipt, directorul AIEA Rafaël Grossi, care a discutat despre acest subiect cu preşedinţii rus Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski.

”Acestea sunt nişte negocieri foarte complicate, aşa cum vă puteţi imagina, cu două ţări aflate în război, care nu negociază între ele”, declară el.

”Încerc să fac ca cele două ţări să acepte conceptul de protecţie a acestei centrale nucleare”, spune Grosi.

Directorul AIEA declară că-şi păstrează ”speranţa” că va ajunge la un ”succes”.

El subliniază între dificultăţi faptul că interlocutorii săi nu sunt doar diplomaţi, ci şi militari din ambele ţări.

”Asta face negocierile foarte sensibile atunci când vorbim despre raza (protecţiei în jurul centralei), când vorbim despre definirea căror echipamente militare să fie autorizate sau interzise” în centrală, subliniază Rafaël Grossi.

”Vă puteţi imagina că ei privesc asta din unghiul războiului”, afirmă el.

În contextul în care G7 a denunţat recent ”retorica nucleară inacceptabilă a Rusiei”, directorul AIEA îşi evocă ”îngrijorarea” faţă de folosirea armelor nucleare, însă îşi exprimă speranţa ca Agenţia sa să fie în măsură să reducă aceste riscuri.

Astfel, în urma acuzaţiilor Rusiei cu privire la faptul că Ucraina pregăteşte o ”bombnă murdatră”, AIEA a trimis inspectori în trei instalaţii, iar aceştia nu au găsit ”niciun semn de activitate nucleară nedeclarată”!.

”Aceste acuzaţii au fost făcute într-un discurs care includea ideea că poate că armament nuclear ar putea să fie folosit ca represalii în urma unei eventuale utilizări a bombei murdare”, însă ”noi am redus la tăcere aceste acuzaţii, am calmat situaţia”, dă asigurări Grossi.

El apreciază că acest lucru ”nu va merge neapărat de fiecare dată”.

Însă ”nu trebuie să uităm că acesta este un război, aşadar îngrijorările (cu privire la la o folosire a armamentului nuclear) vor rămâne până la pace”, subliniază Rafael Grossi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.