Depozitele de gaze naturale ale României au un grad foarte mare de umplere, depăşind 97%, în depozite fiind înmagazinate 2,97 miliarde de metri cubi de gaze, a declarat joi, în cadrul conferinţei Focus Energetic, secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu, care este şi preşedintele comandamentului de iarnă. Acesta dă asigurări că România e pregătită pentru sezonul rece şi nu vor exista niciun fel de probleme în ceea ce priveşte asigurarea consumatorilor de gaze naturale în această perioadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt convins că împreună cu toţi colegii din Comandamentul de iarnă vom depăşi toate situaţiile complicate care vor apărea în sezonul rece. Sper să nu fie multe. Dar am văzut nivelul înalt de profesionalism al colegilor din Comandamentul de iarnă şi mă bazez pe echipa de acolo ca să facem faţă cu bine tuturor provocărilor. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, începem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze naturale, am depăşit 97%, suntem la 2,97 miliarde de metri cubi înmagazinaţi. Deci practic începem sezonul rece cu un grad foarte, foarte mare de umplere a depozitelor, lucru care ne o siguranţă în ceea ce priveşte sezonul rece care urmează din punct de vedere al aprovizionării cu gaze naturale pentru consumatorii casnici şi pentru consumatorii non-casnici. Procentul acesta ne ajută să depăşim cu siguranţă fără probleme o iarnă normală din punct de vedere al temperaturilor. Într-adevăr, suntem şi norocoşi, prognoza de astăzi este undeva la 22 de grade Celsius şi în niciun caz consumul de gaze naturale de astăzi nu va depăşi producţia”, a declarat joi, în cadrul conferinţei Focus Energetic, secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu, care este şi preşedintele Comandamentului de iarnă.

Oficialul spune că sunt semne foarte bune pentru Sistemul Energetic Naţional, în această perioadă.

”Am reuşit o creştere de producţie de cărbune, tocmai pentru a compensa nivelul mai scăzut de umplere al lacurilor de acumulare. Ştim foarte bine de seceta care s-a instalat în această vară, lipsa precipitaţiilor a cauzat un nivel de umplere mai scăzut al lacurilor de acumulare. De aceea s-a mers cu toate fronturile de lucru cât se poate rapid pentru a compensa această problemă şi pot să vă spun că astăzi avem aproximativ 900.000 de tone de cărbune, de lignit, în plus, stocurile sunt ridicate tocmai pentru a compensa această situaţie. În general, lucrurile se prezintă bine, suntem convinşi că nu vom avea niciun fel de probleme în ceea ce priveşte asigurarea consumatorilor de gaze naturale în această perioadă”, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu.

Despre import, acesta a spus că nu au fost semnalate niciun fel de probleme şi că ţine legătura permanent cu transportatorul de gaze naturale (Transgaz) şi cel de energie electrică (Transelectrica).

”Suntem pregătiţi pentru sezonul rece. În condiţii de iarnă normală, nu avem niciun motiv să considerăm că vom avea vreun fel de probleme în ceea ce priveşte securitatea de aprovizionare. În ceea ce priveşte ajutorul către Republica Moldova, am acordat o mână de ajutor Republicii Moldova. În cazul în care există disponibilitate, şi vom încerca să creăm aceste disponibilităţi şi pentru Republica Moldova, o vom face şi în continuare”, a spus secretarul de stat.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.