Kievul denunţă o ”inacţiune” a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în ajutarea militarilor ucraineni luaţi prizonieri de către ruşi, pe care CICR nu i-a vizitat încă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din nefericire, la fiecare discuţie, constatăm că inacţiunea CICR a condus la torturarea zilnică a prizonierilor noştri de război şi a ostaticilor civili prin foame şi electrocutare”, a acuzat marţi, citat într-un comunicat emis de către preşedinţia ucraineană, însărcinatul ucrainean cu drepturile omului Dmitro Lubineţ.

Dmitro Lubineţ acuză CICR de faptul că nu-şi îndeplineşte mandatul, care prevede vizitarea prizonierilor militari şi civili în zone de conflict.

”Ucraina aşteaptă de la CICR şi-i cere hotărârea adecvată în vederea obţinerii accesului la prizonierii de la (Închisoarea) Olenivka”, subliniază şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak.

Condiţiile sanitare din această închisoare - situată în partea ocupată de către Rusia a regiunii Doneţk (est) - au fost emplu denunţate de către ONU, iar Kievul a cerut, în mai multe rânduri, ca o echiopă a CICR să se ducă la faţa locului.

”Noi nu vedem că CICR depune eforturi să ne protejeze prizonierii”, acuză Iermak.

Şeful de cabinet al lui Zelenski denunţă totodată poziţia ”distrugătoare şi cinică” a Rusiei.

Vineri, CICR a cerut un ”acces imediat şi fără oprelişti” la miile de prizonieri din Războiul rus din Ucraina pe care nu i-a putut vizita încă.

Un purtător de cuvânt al CICR, Ewan Watson, a reiterat că ”echiopele noastre sunt pregătite pe teren” să se ducă la Închisoarea Olenivka.

Însă a refuzat să prezinte detalii cu privire la faptul dacă Ucraina şi Rusia colaborează mai activ cu organizaţia.

CICR a vizitat deja ”sute de prizonieri de război ale ambelor părţi”, a subliniat Watson.

El a subliniat că CICR a implementat un dispozitiv care permite să se ofere informaţii familiilor şi apropiaţilor prizonierilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.