Operatorul nuclear ucrainean Energoatom acuză marţi Rusia de ”răpirea” a doi conducători ai Centralei Nucleare Zaporijia, situată în sudul Ucrainei, aflară dub control rus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţţe ruseşti i-au ”răpit” pe directorii informatic al centralei, Oleg Kostiukov, şi pe directorul general adjunct Oleg Oşeka.

Ele i-au ”condus către o destinaţie necunoscută”, anunţă într-un comunicat, postat pe o reţea de socializare, operatorul Energoatom.

Operatorul ucrainean îl îndeamnă, pe reţele de socializare, pe directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) rafael Grossi ”să depună toate eforturile posibile” pentru a obţine eliberarea celor doi ucraineni.

Centrala Nucleară Zaporijia este vizată cu regularitate în bombardamente şi înregistrează pene de curent, care alimentează temeri cu privire la securitatea instalaţiei.

Ucraina a acuzat în mai multe rânduri forţele ruseşti de maltratarea angajaţilor centralei sau de faptul că-i menţine în detenţie, şi anume pe adjunctul directorului resurselor umane, Valeri Martiniuk.

Energoatom a acuzat Moscova, la sfârşitul lui septembrie, de faptul că l-a arestat şi deţinut pe directorul centralei, Igor Muraşov, timp de mai multe zile, după care l-a eliberat.

Rusia ocupă militar teritoriul Centralei Nucleare Zaporijia, iar preşedintrele rus Vladimir Putin a revendicat anexarea centralei, la începutul lui octombrie şi a patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.