Doi membri ai forţelor de securitate iraniene au fost ucişi în timpul protestelor faţă de moartea Mahsei Amini în Iran, a relatat duminică agenţia oficială de presă IRNA, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un membru al miliţiei paramilitare Bassij a fost ucis sâmbătă seara ”după ce a suferit răni grave la cap în urma unui atac armat al unei mulţimi” în sudul Teheranului, potrivit IRNA.

În total, cel puţin 14 membri ai forţelor de securitate au fost ucişi de la începutul protestelor din 16 septembrie, potrivit presei iraniene.

Miliţia paramilitară Bassidji are legături cu Gărzile Revoluţionare, armata ideologică a Iranului. Un membru al Gărzilor Revoluţionare a fost ucis sâmbătă în timpul demonstraţiilor din Sanandaj, capitala Kurdistanului, provincia natală a Mahsei Amini. Cele două decese duc la cel puţin 14 numărul de membri ai forţelor de securitate ucişi de la începutul protestelor din 16 septembrie, potrivit presei iraniene.

Protestele au zguduit Iranul de la decesul, pe 16 septembrie, tinerei kurde iraniene, în vârstă de 22 de ani, care a murit la trei zile după ce a fost arestată de către poliţia morală din Teheran pentru că, potrivit acestora, a încălcat codul vestimentar strict pentru femeile din Republica Islamică Iran.


Cel mai recent bilanţ al morţilor oferit de presa iraniană datează din 27 septembrie, când agenţia de ştiri Fars a scris că ”aproximativ 60” de persoane au fost ucise din 16 septembrie, inclusiv 12 membri ai forţelor armate.

Sâmbătă, au fost anunţate proteste în diferite oraşe, inclusiv în Teheran şi Sanandaj.

„Forţele de poliţie au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimile în zeci de locaţii din Teheran”, iar protestatarii ”au strigat sloganuri şi au incendiat şi deteriorat proprietăţi publice, inclusiv o secţie de poliţie şi coşuri de gunoi”, conform IRNA.

Protestele au avut loc şi în alte oraşe, unde demonstranţii au aruncat cocktail-uri Molotov în moschei, centre ale grupării Bassidji şi lăcaşuri de rugăciune ale imamilor, potrivit aceleiaşi surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.