Ministerul de Finanţe ceh a propus joi impunerea unui impozit de 60% pe profiturile excedentare obţinute în perioada 2023-2025 de sectorul energetic şi băncile mari, a declarat ministrul Zbynek Stanjura, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stanjura a declarat într-o conferinţă de presă că taxa va strânge aproximativ 85 de miliarde de coroane (3,41 miliarde de dolari) doar anul viitor şi se va aplica producţiei, distribuţiei şi comerţului de energie electrică şi gaze, precum şi exploatării combustibililor fosili, procesarea petrolului şi comerţul cu ridicata a combustibililor.

Propunerea, care necesită aprobarea parlamentară, prevedea venituri de 50 de miliarde de coroane anul viitor din sectorul energetic şi 33 de miliarde de coroane de la bănci.

Veniturile totale ar trebui să scadă la 39 de miliarde de coroane în 2024 şi la 25 de miliarde de coroane în 2025, a spus ministerul într-o prezentare.

Baza pentru determinarea profiturilor excedentare va fi câştigurile medii din ultimii patru ani plus 20%.

Schema va afecta doar băncile mari, definite de un prag de câştig de 6 miliarde de coroane.

Impozitul va fi complementar plafonului european de 180 de euro pe magawatt-oră de energie electrică produsă din alte surse decât gazele naturale şi cărbunele, peste care toate veniturile vor fi luate de guvern.

Stanjura a spus că plafonul ar trebui să aducă aproximativ 15 miliarde de coroane pe an net.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.