Comisarul european însărcinat cu Piaţa Internă Thierry Breton anunţă joi că este necesar ”să se verifice” că planul masiv de susţinere energetică al Germnaiei este ”compatibil cu ajutorul de stat” şi îşi reiterează îndemnul către statele membre ale Uniunii Euroene (UE) ”să reacţioneze în mod coordonat”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germania a anunţat săptămâna trecută un plan naţional în valoare de 200 de miliarde de euro în vederea protejării econiomiei germane de o creştere a preţurilor energiei, care a declanşat critici ale unor lideri europeni, care se tem de o concurenţă neloială şi de o fragmentare a pieţei unice, în contextul în care multe state nu sunt în măsură să mobilizeze asemenea sume pentru a-şi apăra întreprinderile.

”Germania a anunţat un plan absolut gigantic, de 200 de miliarde (de euro). Trebuie, acum, să discutăm, să verificăm mai întâi, evident, că totul este compatibil cu ajutorul de stat. Bineînţeles, sunt pe cale să cooperăm cu colega mea (comisarul însărcinat cu Concurenţa) Margrethe Vestager, să existe această compatibilitate”, a declarat la BFMTV Thierry Breton.

”Dacă Germania estimează că este vorba despre 200 de miliarde (de euro), foarte bine, dar, în aceste condiţii, trebuie ca toate celelalte state (membre UE) să aibă condiţii de acces la împrumuturi, pentru a face faţă nevoilor identice pe care le au”, a declarat el.

Thierry Breton consideră că ”suma este foarte semnificativă (...) şi pune problema îndatorării echitabile a fiecărui stat” membru UE.

”De mai multe săptămâni, chiar luni, am îndemnat fiecare stat (UE) să facă ceea ce este necesar pentru a ajuta sectoarele industriale. Avem multe sectoare industriale foarte dependente de energie. Ne putem gândi la oţel, zinc, hârtie, chimie, sticlă, care sunt foarte afectate. Acest lucru ne-a slăbit competitivitatea”, a relevat Thierry Breton.

Statele membre ”reacţionează şi este un lucru bun, dar trebuie să o facă în mod coordonat, pentru că piaţa internă funţionează pentru că avem reguli aproape similare peste tot”, a subliniat el.

”Este foarte important ca statele (membre UE) să facă ceea ce trebuie să facă, este bine că Germania o face, la fel ca alţii, dar ceea ce este farte important este să o facă în mod coordonat, în armonie. Niciun stat (UE) nu are bani să facă faţă acestei crize, toată lumea trebuie să se împrumute”, a subliniat comisarul european.

”Este foarte important ca toate statele (membre UE) să aibă acelaşi acces la îndatorare, şi nu ca unele, pentru că spun că ar avea o situaţie fiscală mai bună ca altele, să o poată face înaintea celorlalte şi în condiţii care să creeze distorsiuni pe piaţă”, a insistat Thierry Breton.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.