Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat joi să-i ”convingă” pe ceilalţi europeni - pentru a depăşi astfel reticenţe ale Germaniei - în favoarea unui mecanism de plafonare comună a preţului gazelor naurale folosite în producerea electricităţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Susţinem mult acest lucru”, a declarat preşedintele francez la o reuniune a antreprenorilor, organizată de Banca Publică de Investiţii, la Paris.

”Îi vom convinge pe ceilalţi europeni”, ”cel mai târziu” până la summitul UE din perioada 21-21 octombrie, la Bruxelles, a dat asigurări şeful statului francez.

”Vom implementa un sistem care face ca gazele naturale pe care le folosim pentru a produce electricitate să fie plafonate ca preţ”, ceea ce ar ”permite o scăcere” a ”preţului electricităţii produse”, a pledat el.

El a evocat ”mecanismul iberic” după modelul implementat de Spania şi Portugalia ”de câteva luni” şi care ”merge destul de bine”.

În opinia lui Emmanuel Macron, acest lucru va contribui la obţinerea - până la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie” - a unor preţuri ”într-o zonă care este mult mai acceptabilă” şi unor contracte de furnizare de gaze naurale şi electricitate ”mai rezonabile”.

COMISIA EUROEANĂ, PREGĂTITĂ SĂ ”REEXAMINEZE” O PLAFONARE A PREŢURILOR

Comisia Europeană (CE) s-a declarat miercuri pregătită ”să reexeamineze” o plafonare a preţului gazelor naturale pe piaţa europeană, pentru a face faţă creşterii facturilor energetice cauzată de Războiul rus din Ucraina.

Ea face acest lucru din cauza presiunii la care este supusă de către o majoritate a statelor membre ale Uniunii Euroepene (UE) - între care Franţa, Italia şi Polonia -, care sunt favorabile unui astfel de mecanism.

Uniunea Europeană urmează să discute despre acest lucru zilele acestea, în cadrul unui summit informal, la Praga.

Germania - care era cea mai dependentă ţară de gazele naturale ruseşti - şi alte state membre UE au respins, până acum, ideea unei plafonări mai generale a preţurilor pe piaţa angro a gazelor naturale.

”Alături de asta vom implementa mecanisme de finanţare solidară europeană, aşa cum am făcut în timpul crizei covid-19, pentru a evita ca piaţa europeană să explodeze în această criză”, a dat asigurări Macron.

El estimează că statele membre UE este necesar să se aşeze ”toate împreună” pentru a negocia preţurile pe piaţa gazelor naturale, pentru a ”cântări” mai mult.

”Le vom spune cu multă prietenie prietenilor americani, norvegieni că «sunteţi super, ne furnizaţi energie din gaza naturale, dar e un truc care nu poate merge mult timp, adică nu vom plăti noi gazele naturale de patru ori mai scump decât le vindeţi voi industriaşilor voştri»”, a denunţat Emmanuel Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.