Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a anunţat, luni, că este „în contact permanent atât cu autorităţile implicate în gestionarea situaţiei din Roşia Montană, cât şi cu reprezentanţi ai societăţii civile”. Întreţinearea Barajului Tăului Mare este unul dintre aspectele tehnice necesar a fi incluse în implementarea planului de gestiune şi protecţie, conform recomandărilor UNESCO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sistemul hidrotehnic istoric utilizat pentru procesarea minereului la Roşia Montană este considerat un atribut important, care contribuie în măsură semnificativă la valoarea universală excepţională a Peisajului Cultural Minier Roşia Montană, aşa cum acesta a fost înscris de UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial şi Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Barajul Tăului Mare este cel mai important şi vast dintre tăurile ce fac parte din acest sistem, iar întreţinerea sa în relaţie cu ploile abundente sau vegetaţia invadantă, dar nu numai, este unul dintre aspectele tehnice necesar a fi incluse în implementarea planului de gestiune şi protecţie, conform recomandărilor UNESCO. 

„În contextul problemelor tehnice de siguranţă apărute la barajul Tăului Mare, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la siguranţa vieţilor omeneşti. Prevenirea unor situaţii cu potenţial de distrugere este prioritară, iar MC şi INP vor sprijini constant şi îndeaproape, pe toată durata intervenţiilor, autorităţile responsabile, în scopul protejării patrimoniului afectat sau potenţial afectat de posibilele decizii şi acţiuni”, a transmis Ministerul Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.