Rusia a fost pusă în ”banca acuzaţilor” de către miniştrii de Externe ai ţărilor membre ale Consiliului de Securitate al ONU, reuniţi în marja Adunării Generale a ONU, la New York, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această reuniune a fost convocată joi seara de către preşedinţia franceză a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema situaţiei din Ucraina şi ”impunitatea” crimelor comise în această ţară după invazia rusă.

Rusia a fost reprezentată la această reuniune de şeful diplomaţiei, Seghei Lavrov.

”Nu cred ca cineva, în sala Consiliului de Securitate (al ONU) (...), să-i fi menajat atât de puţin pe (preşedintele rus) Vladimir Putin sau pe (ministrul rus de Externe Serghei) Lavrov, a declarat, după reuniune, un oficial american de rang înalt.

Însă o înfruntare deschisă, aşteptată de altfel, nu a avut loc.

Serghei Lavrov, prezent în sală pentru a-şi prezenta discursul, nu a asistat la discursurile celorlalţi miniştri de Externe.

El l-a lăsat în locul său, la masă, pe adjunctul său şi a părăsit sala după ce şi-a susţinut discursul, au confirmat AFP surse diplomatice.

”El nu vrea să audă”, a denunţat ministrul britanic de Externe James Cleverly.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, invitat la această reuniune, l-a ironizat pe Lavrov.

”La fel ca militarii ruşi pe câmpul de luptă, diplomaţiiruşi fug şi ei”, a denunţat el.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a îndemnat, în această reuniune pe tema ”impunităţii” crimelor comise de ruşi, la anchetarea ”catalogului de cruzimilor” din Ucraina.

Guterres a enumerat, în acest ”catalog”, ”execuţii sumare, violenţe sexuale, tortură şi alte tratamente inumane şi degradante ale civililor şi prizonierilor de război”.

”Toate acuzaţiile trebuie să facă obiectul unor anchete, pentru a se garanta responsabilitatea”, a tunat secretarul general al ONU.

”Autorii trebuie să dea socoteală în proceduri judiciare drepte şi independente. Victimele şi familiile lor au dreptul să li se facă dreptate şi au dreptul la reparaţii”, a subliniat Guterres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.