Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat că a primit confirmarea oficială că a fost aprobat proiectul de extindere a pistei de aterizare a Aeroportului Oradea. Investiţia se ridică la 23 de milioane de euro, la care se adaugă TVA, iar banii provin din fonduri europene. La finalul lucrărilor, pista va avea 2.500 de metri şi un sistem de iluminare şi semnalizare care va permite aterizarea aeronavelor şi în condiţii de ceaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ilie Bolojan a scris, pe Facebook, că au fost atrase fonduri europene pentru extinderea pistei Aeroportului Oradea, iar contractul de finanţare va fi semnat săptămâna viitoare.
 
”În urmă cu câteva zile, Aeroportul Oradea a primit confirmarea oficială că proiectul de extindere a pistei de aterizare a fost aprobat, finanţarea urmând să fie asigurată din fonduri europene.  Săptămâna viitoare contractul de finanţare ar urma să fie semnat. Valoarea totală a proiectului este de 23 de milioane de euro, plus TVA”, a scris Bolojan.
 
Pista actuală va fi extinsă cu 400 de metri şi va avea sistem de iluminare şi semnalizare.
 
”Se va extinde pista de aterizare a aeroportului din Oradea, spre Nojorid, cu 400 de metri suplimentar. La finalul lucrărilor, aeroportul va avea o pistă de 2.500 metri şi un sistem de iluminare şi semnalizare ce va permite aterizarea, chiar şi în condiţii de ceaţă densă, dinspre Nojorid. În paralel cu susţinerea evaluării proiectului în vederea accesării fondurilor europene, în vara acestui an s-a derulat procedura de evaluare a ofertelor depuse de firme pentru realizarea lucrărilor. În cursul lunii septembrie se va atribui lucrarea”, a precizat Ilie Bolojan.
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a mai anunţat că estimează că în această toamnă va semna contractul de execuţie a lucrării, care ar trebui să dureze un an.
 
”Dacă nu vor fi contestaţii, în octombrie vom semna contractul de proiectare şi execuţie. Până în toamna anului viitor lucrările vor trebui finalizate, banii europeni putând fi accesaţi doar până la sfârşitul anului 2023, pentru acest proiect. Contribuţia noastră în cofinanţare este de 2%. La această sumă se mai adaugă 1,2 milioane euro, ce reprezintă contravaloarea terenurilor agricole expropriate în vederea extinderii aeroportului, asigurate de Consiliul Judeţean Bihor”, a menţionat Bolojan.
 
Potrivit lui Ilie Bolojan, modernizarea pistei aeroportului va permite, pe viitor, să opereze aici inclusiv aeronave cargo.
 
”Extinderea pistei şi modernizarea aeroportului va permite ca aeronave mai mari, inclusiv cargo, să poată opera pe aeroportul din Oradea. Mulţumesc echipelor de la aeroport şi de la transporturi, partenerii noştri, pentru stadiul în care a ajuns proiectul”, a mai scris Ilie Bolojan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.