Un fost membru al celulei ”Beatles” - specializată în prinderea, torturarea şi execuţia unor ostatici occidentali - din cadrul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), El Shafee el-Sheikh, a fost condamnat vineri la închisoare pe viaţă de către un tribubal american, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El Shafee el-Sheikh, în vârstă de 34 de ani, care purta barbă, ochelari mari şi o mască de protecţie, nu a reaţcionat la anunţarea pedepsei, în acest tribunal din Alexandria, în apropiere de Washington.

Faptele lui El Shafee el-Sheikh au fost ”oribile, barbare, brutale, crude şi bineînţeles criminale”, a declarat judecătorul federal T.S. Ellis prezentându-şi hotărârea - opt pedepse la închisoare pe viaţă, simultane, cu privire la uciderea a patru americani.

Avocaţii acestuia au anunţat că urmează să facă apel împotriva acestei hotărâri.

El a fost arestat de către forţe kurde siriene în 2018.

El a fost găsit vinovat, în aprilie, de către un mare juriu popular, în urma unui proces îngrozitor, în care s-a prezentat sadismul ”Beatles”-ilor.

Un juriu de 12 persoane a deliberat mai puţin de şase ore - în decurs de două zile -, înainte să-l găsească vinovat cu privire la rolul pe care l-a jucat în uciderea jurnaliştilor James Foley şi Steven Sotloff şi a lucrătorilor umanitari Peter Kassig şi Kayla Mueller.

”Acest proces a dezvăluit crime atroce împotriva drepturilor omului pe care le-aţi comis”, a declarat Diane Foley, mama jurnalistului, la exact opt ani după ce SI a difuzat o înregistrare video cu decapitarea acestuia.

”Crimele tale pline de ură nu au triumfat”, a subliniat ea.

El Shafee el-Sheikh a fost arestat odată cu alt presupus membru al ”Beatles”, Alexanda Kotey, un fost cetăţean britanic în vârstă de 38 de ani.

Cei doi au fost predaţi forţelor americane din Irak şi au fost trimişi în Statele Unite, în 2020, pentru a fi judecaţi.

Alexanda Kotey a pledat vinovat, în seprembrie 2021, şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în aprilie, de către acelaşi judecător, T.S. Ellis.

Alt presupus membru al ”Beatles”, Aine Davis, în vârstă de 38 de ani, a fost inculpat şi pezentat în faţa justiţiei britanice săptămâna trecută, la Londra, după ce a fost expulzat din Turcia.

Cel mai cunoscut membru al celulei, britanicul Mohammed Emwazi, alias ”Jihadi John”, a fost ucis în Siria, într-un atac cu o dronă americană, în 2015.

El apărea în multiple înregistrări video ale unor decapitări.

Cei patru membri ai grupului ”Beatles”, activi în Siria în perioada 2012-2015, toţi radicalizaţi la Londra, sunt acuzaţi de supervizarea detenţiei a cel puţin 27 de jurnalişti şi lucrători umanitari din Statele Unite, Regatul Unit, Franţa, Spania, Italia, Germania, Danemarca, Suedia, Belgia, Japonia, Noua Zeelandă şi Rusia.

Numele de ”Beatles” le-a fost dat de către ostatici occidentali, din cauza accentului lor britanic.

Acest grup şi-a dobândit o notorietate sinistră prin faptul că a pus în scenă execuţia unor ostatici în videoclipuri de propagandă de nesuportat.

La procesul lui El Shafee el-Sheikh, zece foşti ostatici europeni şi sirieni au prezentat atrocităţi la care au fost supuşi de către ”Beatles”, precum simularea înecului, şocuri electrice sau simulări ale execuţiei.

Poliţia britanică a dezvăluit săptămâna aceasta că întocmirea dosarului ”Beatles” a semănat cu construirea, timp de zece ani, a unui ”puzzle din piese foarte mici”.

”Am urmat o potecă de firimituri, de fapt fragmente, dintr-o cantitate enormă de alte anchete”, declara miercuri presei şeful Diviziei Antiteroriste a Poliţiei din Londra, Richard Smith.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.