Cel puţin 41 de persoane au murit într-un incendiu care a izbucnit duminică într-o biserică a enoriaşilor copţi din Giza, potrivit autorităţilor locale, în timp ce Ministerul egiptean al Sănătăţii a anunţat că a identificat 55 de victime, relatează AFP. Iniţial, se anunţase un număr de 35 de morţi şi 45 de răniţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 ”Am mobilizat toate serviciile de stat pentru ca toate măsurile să fie luate”, a reacţionat imediat preşedintele Abdel Fattah al-Sissi, pe pagina sa de Facebook.

Scurtcircuitul a izbucnit când 5.000 de credincioşi s-au adunat pentru a participa la liturghie în biserica Abu Sifin, din cartierul Imbaba.

Incendiul a provocat panică, au mai precizat sursele citate.

Deşi numeroşi, copţii consideră că nu au acces la unele funcţii şi deplâng o legislaţie foarte restrictivă în ceea ce priveşte construirea de biserici şi o consideră mult mai liberală pe cea a construirii moscheilor.

Subiectul este unul sensibil, iar activistul copt pentru drepturile omului, Patrick Zaki, a petrecut recent 22 de luni în detenţie pentru ”transmiterea de informaţii false” în legătură cu un articol care dezvăluie încălcările drepturilor creştinilor în Egipt.

Copţii au suferit represalii din partea islamiştilor, în special după îndepărtarea de la puterea de către Abdel Fattah el-Sisi în 2013 a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, prin incendierea bisericilor, şcolilor şi caselor.

Abdel Fattah al-Sissi, primul preşedinte al Egiptului care a participat în fiecare an la Liturghia coptă de Crăciun, a numit recent un judecător copt la conducerea Curţii Constituţionale, pentru prima dată în istorie.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.