Avizul 9549 al celui mai important organism ştiinţific care fundamentează politicile de sănătate din Belgia susţine faptul că ţigările electronice sunt o alternativă mai bună pentru fumători, iar politicile din domeniu trebuie să facă diferenţa între cele două, şi să reducă accesul la ţigările clasice în raport cu vapatul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avizul 9549 este realizat pe baza studiilor de până acum despre ţigările electronice şi constituie cea de-a doua mare analiză pe tema vapatului lansată în ultimii zece ani de prestigiosul organism de cercetare ştiinţifică al Serviciului Public Federal de Sănătate Publică din Belgia (corespondentul ministerului de sănătate din România). Primul aviz, din 2015, preciza faptul că ţigările electronice oferă o serie de oportunităţi în ceea ce priveşte lupta împotriva fumatului, dar mai trebuie făcute studii referitor la efectele sale pe termen lung.

Noul aviz este mult mai categoric şi precizează că:

-        deşi ţigara electronică nu este în nici un caz recomandată nefumătorilor, ea este mai puţin nocivă decât ţigările clasice, constituie o mai bună alternativă la tabac pentru fumători şi poate fi folosită ca ajutor împotriva sevrajului tabagic

-        politicile de sănătate publică trebuie să trateze ţigara electronică diferit de ţigările clasice, şi să restrângă accesul la ţigarete în comparaţie cu accesul la vapat

-        conform studiilor actuale, folosirea exclusivă a ţigării electronice de către fumători poate duce la o reducere semnificativă a riscurilor pentru sănătate.

Totodată avizul Consiliului Superior al Sănătăţii din Belgia precizează că ”trebuie avut grijă ca politicile de limitare a vapatului şi consumului de nicotină să nu compromită obiectivul de reducere a prevalenţei fumatului”. Cu alte cuvinte, politicile care caută să combată folosirea ţigărilor electronice nu trebuie să fie atât de severe încât să ducă mai degrabă la creşterea numărului de fumători decât la scăderea lui. Mai mult, ”Consiliul doreşte să sublinieze că, în contextul dezbaterii despre ţigări electronice, descurajarea tabagismului trebuie să joace rolul cel mai important şi că, pentru decidenţii politici, riscul absolut prezentat de către fumat trebuie să prevaleze în faţa riscului relativ mai redus prezentat de ţigările electronice. Avem de-a face în continuare cu un număr prea mare de fumători şi cu o scădere prea lentă a ratei de reducere a fumatului.”                     

Consiliul Superior al Sănătăţii din Belgia recomandă, pentru persoanele care doresc să renunţe la fumat, utilizarea ţigărilor electronice sau terapiei de substituire a nicotinei (NRT). Printre celelalte recomandări ale documentului se numără: aplicarea de accize mai mari pe ţigările clasice comparativ cu cele electronice, pentru a descuraja fumatul, şi realizarea de campanii de educare a fumătorilor referitor la produsele alternative care îi pot ajuta să renunţe la fumat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.