Populaţia Chinei va începe să scadă până în 2025, în pofida deciziei de a pune capăt politicii care permite cuplurilor să aibă un singur copil, menită să încurajeze naşterile în cea mai populată ţară din lume, a anunţat Ministerul chinez al Sănătăţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţara asiatică se confruntă cu o criză demografică pe fondul unei forţe de muncă care îmbătrâneşte rapid, unei încetiniri economice şi celei mai scăzute rate de creştere a populaţiei din ultimele decenii.

Anul trecut, natalitatea a atins un minim istoric şi această tendinţă urmează să continue.

”Rata de creştere a populaţiei a scăzut considerabil. Va intra într-o fază de creştere negativă în timpul celui de-al 14-lea Plan cincinal” (2021-2025), a avertizat, luni, Ministerul chinez al Sănătăţii într-un raport.

China şi-a relaxat politica de control al naşterilor în ultimii ani. Ea a permis cuplurilor să aibă doi copii în 2016, apoi trei, începând de anul trecut. Cu toate acestea, deciziile nu au dus la o creştere exponenţială a naşterilor. Cuplurile sunt afectate de creşterea costului vieţii, a locuinţei şi, mai ales, a educaţiei copiilor.

”Politica noastră privind asistarea la naştere este imperfectă, există un decalaj mare în raport cu situaţia de dezvoltare demografică şi cu aşteptările populaţiei”, a precizat Ministerul Sănătăţii. Cu scopul de a încuraja naşterile, ministerul pledează pentru reducerea presiunii financiare asupra cuplurilor prin locuinţe, educaţie şi politici fiscale.

De luni, marele oraş Hangzhou (din est) oferă familiilor cu trei copii împrumuturi cu sume mai mari pentru achiziţionarea unei prime locuinţe. De asemenea, alte localităţi au implementat politici de susţinere în ultimele luni, potrivit presei de stat.

 În 2021, China a înregistrat 10,62 milioane de naşteri, cel mai scăzut nivel din 1978, conform datelor oficiale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.