Parlamentarii americani de stânga au depus joi un proiect de lege pentru a determina SUA să-şi conducă propria anchetă cu privire la moartea jurnalistei palestiniene Shireen Abu Akleh, care avea şi cetăţeanie americană, o acţiune la care Joe Biden nu a făcut niciun comentariu, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Familia jurnalistei vedetă la Al Jazeera, care a fost împuşcată şi ucisă pe 11 mai în timp ce transmitea de la o operaţiune militară israeliană în Cisiordania ocupată, a călătorit săptămâna aceasta la Washington, dar nu a obţinut ceea ce îşi dorea de la diplomaţia americană.

Aleşi din Partidului Democrat au anunţat introducerea unui proiect de lege care ar autoriza autorităţile americane să efectueze propria anchetă pentru a stabili originea atacului mortal.

„Solicităm colegilor noştri să vadă asta ca o chestiune de libertate a presei”, a spus alesul democrat Andre Carson presei, „pentru a vedea ce este cu adevărat: un atac care vizează jurnalismul independent şi uciderea unuia dintre compatrioţii noştri”, a adăugat el, având rudele lui Shireen Abu Akleh alături. Alesul intenţionează să introducă şi un text care să facă obligatorie o anchetă americană pentru orice jurnalist american ucis în străinătate.

Familia jurnalistei s-a întâlnit marţi cu şeful diplomaţiei americane la Washington pentru a-i cere să tragă Israelul la răspundere, dar Antony Blinken nu s-a angajat să demareze o anchetă independentă. Ei au călătorit la Washington la invitaţia lui Blinken, după ce au încercat fără succes să se întâlnească cu preşedintele Joe Biden în timpul vizitei sale recente în Israel şi în teritoriile palestiniene ocupate. 

Diplomaţia americană determinase, pe 4 iulie, pe baza investigaţiilor israeliene şi palestiniene, că Shireen Abu Akleh ar fi fost „probabil” ucisă dintr-o poziţie israeliană, fără a avea motive să creadă că moartea ei a fost intenţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.