Reconstrucţia Ucrainei este ”sarcina comună a întregii lumi democratice”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în deschiderea Conferinţei Internaţionale de la Lugano, în Elveţia, care urmează să traseze conturul reconstrucţiei ţării sale, aflate în Război cu Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reconstrucţia Ucrainei este sarcina comună a lumii democratice” şi ”contribuţia cea mai importantă la pace în lume”, a declarat Zelenski într-un discurs difuzat prin videoconferinţă în faţa unor reprezentanţi ai ţărilor aliate cu Kievul şi ai multor instituţii internaţionale.

Aproape 1.000 de reprezentanţi ai aliaţilor Ucrainei, unor instituţii internaţionale, dar şi ai sectorului privat se reunesc la Lugano luni şi marţi în vederea schiţării reconstrucţiei ucrainene.

Volodimir Zelenski a rămas în ţară, însă premierul Denis Şmîgal, preşedintele Parlamentului Ruslan Stefanciuk şi o delegaţie de 100 de persoane au sosit duminică la Lugano, un oraş cu accente italiene, pe malul lacului omonim, în Alpi.

Preşedintele Confederaţiei helvetice Ignazio Cassis, care este alături de premierul ucrainean cealaltă gazdă a Conferinţei, consideră că reconstrucţia şi reformele ”nu sunt în competiţie”.

”Ele se consolidează” reciproc, a declarat Ignazio Cassis, care a îndemnat la o continuare, în pofda războiului, a eforturilor în lupta împotriva corupţiei şi garantării unei funcţionări a justiţiei.

Reuniunea de la Lugano vrea să conducă la ”un proces politic eficient”, a subliniat preşedintele elveţian.

Acest dispozitiv este necesar să treacă prin principii de guvernanţă şi criterii care să garanteze o asistenţă Ucrainei şi o repartizare a rolurilor între Ucraina, celelalte ţări, instituţii internaţionale, sectorul privat şi societatea civilă.

Preşedinta Conisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi-a încheiat cu un apăsat ”Slava Ukraini!” (”Glorie Ucrainei!”) un discurs în care a insistat asupra unei reconstrucăţii a unei Ucraine mai bune decât cea dinainte de război.

”Ucraina poate ieşi din toate acestea pe calea către o ţară mai puternică, mai modernă, cu un sistem judiciar şi instituţii mai solide, cu succese în lupta împotriva corupţiei, dar şi o economie mai verde, mai digitală şi mai rezistentă”, a declarat ea.

”Ştim că lupta lor (a ucrainenilor) este şi lupta noastră, iar de aceea ajutăm Ucraina să învingă în acest război. Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că Ucraina va obţine pacea care va veni fără nicio îndoială”, a subliniat von der Leyen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.