Ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a declarat, vineri, că Finlanda şi Turcia nu au discutat despre extrădarea unor persoane sau grupuri specifice de persoane în timpul negocierilor de la summitul NATO de la Madrid, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am convenit că acum avem un text semnat şi tot ceea ce am semnat se regăseşte în cuprinsul textul”, a declarat Haavisto într-o conferinţă de presă, la Helsinki.

”Nu am discutat, la Madrid, despre nicio persoană anume”, a subliniat el.

Procesul de aderare a Suediei şi Finlandei la NATO pare să întâmpine unele dificultăţi.

Invitaţia trebuie ratificată în Parlament de toţi cei 30 de aliaţi, iar între Turcia şi naţiunile nordice, conflictul cu privire la ce a fost convenit la începutul săptămânii în cadrul summitului de la Madrid pare să nu se fi încheiat.

Turcia a ameninţat că face uz de dreptul de veto în ceea ce priveşte aderarea celor două state nordice la Alianţa Nord-Atlantică.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, joi, că Finlanda şi Suedia trebuie să îşi respecte promisiunile referitoare la extrădare făcute în timpul negocierilor. Altfel, ratificarea aderării la NATO a naţiunilor nordice nu va fi trimisă Parlamentului turc.

După patru ore de negocieri, marţi, la Madrid, Turcia, Finlanda şi Suedia au semnat un memorandum comun privind măsurile de securitate în schimbul ridicării dreptului de veto al Turciei asupra apartenenţei lor la NATO, impus de Ankara în luna mai pe fondul preocupărilor sale cu privire la terorism.

Memorandumul semnat nu includea nicio persoană anume care să fie extrădată.

 

 

 

 

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.