Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin din Republica Populară Doneţk, estul Ucrainei, a declarat că nu doreşte să schimbe sentinţa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte sub acuzaţia că au luptat cu armata ucraineană, considerând-o ”perfect echitabilă”, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au venit în Ucraina pentru a ucide civili pentru bani. Acesta este motivul pentru care nu văd condiţii pentru vreo atenuare sau modificare a pedepsei”, a declarat Denis Puşilin, liderul regiunii separatiste Doneţk, al cărui tribunal a dat sentinţa în cazul celor trei condamnaţi.

Potrivit lui Puşilin, ”instanţa a impus celor trei combatanţi o pedeapsă perfect echitabilă”. De asemenea, el l-a acuzat pe premierul britanic Boris Johnson că nu este preocupat de soarta lor şi că nu a luat contact cu autorităţile separatiste.

Denis Puşilin a vorbit în cadrul unei întâlniri cu presa la care AFP a participat la Mariupol, în timpul unei călătorii organizate de Ministerul rus al Apărării în oraşul ucrainean devastat de lupte şi cucerit de forţele ruse şi separatiste în luna mai.

Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al lui Boris Johnson a declarat că este ”îngrozit” de condamnările la moarte ale britanicilor Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi ale marocanului Brahim Saadoun.

”În mod clar, au servit în cadrul Forţelor Armate Ucrainene şi sunt prizonieri de război”, şi nu mercenari, aşa cum îi acuză autorităţile separatiste din Doneţk, a spus purtătorul de cuvânt, asigurând că Londra lucrează alături de Kiev în vederea eliberării lor.

Un prieten al lui Brahim Saadoun a cerut duminică Guvernului britanic să-l ”salveze”. Zina Kotenko, o refugiată ucraineană care locuieşte în Marea Britanie, l-a descris pe prietenul ei Brahim Saadoun, în vârstă de 21 de ani, drept ”bună”, ”deschis la minte” şi ”vesel”.

Intervievată de postul de televiziune SkyNews, ea a cerut Guvernului britanic ”să aibă grijă de oamenii care au grijă de democraţie”.

Potrivit familiilor lui Aiden Aslin şi Shaun Pinner, cei doi bărbaţi s-au stabilit în Ucraina din 2018, fiind implicaţi în relaţii cu femei ucrainene, şi serveau de câţiva ani în armata ucraineană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.